"Ruski gas je povoljan za Srbiju"

Srbija kupuje gas od Rusije pod povoljnijim uslovima nego druge zemlje jer za nas ne važe penali za nepovučene količine tog energenta, koje plaćaju druge države

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 17.01.2013.

15:14

Default images

Svi ugovori o kupovni gasa koji sklapaju gasne kompanije su poslovna tajna, što važi i za Srbiju, pa je teško komentarisati te cene, izjavio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

Prema njegovim rečima, uslovi pod kojima Srbija dobija ruski gas bolji je nego za druge zemlje, jer za nas ne važe uslovi "puno za prazno" odnosno ne plaćamo penale za nepovučene količine gasa.

Gasovodni sistem od Rusije ka Evropi je dug nekoliko hiljada kilometara i treba da ima neometan protok gasa, jer veliki broj kompresorskih stanica na toj trasi ne može tek tako da "prekomponuje" rad, samo zato što neko neće da koristi dogovorene količine gasa, dodao je Vuletić.

On je naglasio da je neodgovarajuće poređenje cena gasa u Srbiji i nekim razvijenim evropskim zemljama koje imaju svoj gas, kao što je Engleska ili sa Nemačkom koja ima mogućnost da ugovori povoljnije cene, jer je veliki potrošač ruskog gasa.

Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević izjavio je juče da je cena gasa od 488 dolara za 1.000 kubika po kojoj Srbija kupuje gas iz Rusije neprihvatljiva i ta cena mora da bude niža i naveo da je, prema prognozama Rojtersa, cena ruskog gasa za Evropu oko 370 dolara za 1000 kubika, a da Engleska kupuje gas za čak 230 dolara za 1.000 kubika. Vuletić je kazao da Engleska ne kupuje, već ima svoj gas, koji dobija od sopstvenih kompanija iz Norveškog mora, za razliku od Srbije koja uvozi najveći deo potrebnih količina tog energenta.

Takođe nije odgovarajuće poređenje cena gasa po kojima Srbija i na primer Nemačka kupuje gas od Rusije, dodao je Vuletić.

Nemačka iz Rusije uvozi oko 50 milijardi kubika gasa godišnje, a uz to u Gaspromu ima i određeni procenat akcija, pa može da ugovori povoljniju cenu tog energenta nego Srbija, koja godišnje kupuje manje od dve milijarde kubika, objasnio je predsednik Udruženja za energetiku.
On je rekao da očekuje da će Srbija moći da dobije još povoljnije cene gasa kada kroz našu zemlju prođe gasovod Južni tok i ako privreda počne bolje da radi i da troši veće količine gasa.

Srbiji su dugoročnim sporazumom sa Rusijom zagarantovane količine od pet milijardi kubika godišnje u desetogodišnjem periodu, podsetio je Vuletić i dodao da to znači da ćemo moći da koristimo gasa koliko nam je potrebno, a uz to nećemo morati da plaćamo penale za nepovučene količine.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović takođe očekuje niže cene gasa za Srbiju posle potpisivanja dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom sa Rusijom, jer bi cena sadašnjih 421 dolar mogla pasti na 400 dolara, a kasnije na 375 dolara za 1.000 kubika.

Bajatović je ranije više puta isticao da Srbija, posle Rumunije ima najjeftiniji gas u ovom delu Evrope, pri čemu Rumunija ima 60 odsto svog gasa, a Srbija svega 15 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: