Turska ulaže u srpske puteve

Turska planira da uloži 300 miliona dolara u putnu infrastrukturu Srbije, a te planove predstavo je turski ambasador u Srbiji Mehmet Bozai.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 16.01.2013.

14:54

Default images

Reč je o gradnji dva izuzetno značajna putna pravca, prvi je regionalni između Tutina i Novog Pazara i Novog Pazara i Aljinovića, a drugi je ućešće u izgradnji jedne od deonica Koridora 11, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

Turski ambasador Mehmet Bozai detaljno je informisao ministra Milutina Mrkonjića o namerama njegove zemlje da u narednom periodu značajnije ulaže u razvojne projekte i na taj način zauzme važnije mesto u ozbiljnoj utakmici za mesto na srpskom tržištu, kad je reč o oblasti građevine i saobraćaja.

Ambasador je ozbiljne namere potvrdio i podacima koje su saopštili predstavnici turske Eksim banke koja se nalazi u potpunom vlasništvu turske države.

Odavno opredeljena sredstva i trogodišnji pregovori, kao i velika zainteresovanost turskih građevinskih kompanija, u prvom redu poznatog preduzeća Koling, kao i srpskih podizvođača, poznatog preduzeća Putevi Užice, potvrda su opredeljenosti da se najzad i konkretizuju dugogodišnji pregovori, ističu u ministarstvu.

Eksim banka nudi povoljne kreditne linije, s obzirom na činjenicu da je obavezna da posluje po strogim bankarskim pravilima OECD, koje su veoma povoljne, a uz to garantuju i otvaraju mogućnost da se srpska građevinska operativa u značajnijoj meri uključi u izvođenje radova.

Prema načelnom dogovoru čija bi se konkretizacija mogla ostvariti prilikom posete Mrkonjića Istanbulu biće usaglašeni svi detalji.
Resorno ministarstvo je napomenulo da će, ukoliko se dogovorene strane saglase, koristiti sporazum o ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: