"Naše firme radiće kao i ruske"

Domaća preduzeća učestvovaće ravnopravno sa ruskim partnerima u realizaciji projekata na srpskoj železnici, izjavio je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 16.01.2013.

14:29

Default images

Prvi radovi na modernizaciji železničke infrastrukture u Srbiji, koji će biti finansirani ruskim kreditom od 800 miliona dolara, počeće od marta na pruzi Beograd - Pančevo, rekao je Mrkonjić.

Ruskim kreditom biće finansirana izgradnja drugog koloseka pruge od Beograda do Pančeva, rekonstrukcija šest deonica na železničkom Koridoru 10 u dužini oko 110 kilometara, koje će biti za velike brzine od 160 kilometara na čas, podsetio je resorni ministar.

Predviđena je i kupovina oko 25 do 30 novih motornih vozova, gradnja pruge Valjevo - Loznica i modernizacija pruge od Beograda do Bara kroz Srbiju. Objašnjavajući razloge zašto nismo tražili povoljne kredite za projekte na železnici od Svetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) ili Evropske investicione banke (EIB), Mrkonjić je objasnio da te tri finansijske institucije žele da kreditiraju samo potpuno nove projekte sa kompletnom dokumentacijom, napominjući da su nam već odobravale najpovoljnije uslove za investicione zajmove za infrastrukturu.

Predviđena struktura poslova je, prema njegovim rečima, druga važna stvar u vezi sa ruskim kreditom s obzirom na to da će polovina novca otići na građevinske radove, a ostalo na rusku železničku opremu, koja po kvalitetu odgovara standardima zapadnih zemalja i SAD.

Govoreći o putnom Koridoru 10, Mrkonjić je rekao da se mnoge strane firme interesuju za gradnju najatraktivnije deonice na tom putnom pravcu - autoputu kroz Grdeličku klisuru.

To je teška deonica i predstavlja izazov i za naše građevinare, pošto će se tu graditi veliki broj mostova i tunela, dodao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: