Starački domovi ostaju bez dozvola?

Domovi za stare poslednjih godina postali su unosan posao, način da se dobro zaradi, često ne vodeći računa čak i o elementarnim stvarima.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 16.01.2013.

09:25

Default images

Nisu retke ustanove ovog tipa koje rade u nehumanim uslovima, bez ikakvih standarda o hrani, bezbednosti, lekarskoj pomoći i, na kraju, bez neophodnih papira nadležnog Ministarstva.

Međutim, novi pravilnik koji bi trebalo da se uskoro usvoji vodiće više računa o bezbednosti najstarijih sugrađana. I neke od ovakvih ustanova mogle bi da dobiju katanac na vrata.

"U 2012. na šest meseci zabranjen je rad jednom domu za smeštaj odraslih i starijih koji je imao dozvolu Ministarstva, jedan je prestao sa radom na lični zahtev osnivača doma, dok su dva ilegalna dobila rešenje o zabrani rada", kaže Nena Darmanović, inspektor socijalne zaštite pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Prethodno, tokom 2011. izdata su rešenja o zabrani rada za osam ilegalnih domova za smeštaj odraslih i starijih, kao i jedno rešenje na šest meseci. Najviše ilegalnih domova je zabranjeno u 2010. kada je izdato čak 25 rešenja.Česte su i nesreće u ovim ustanovama. T

Cene od 300 do preko 500 evra

Cenu smeštaja u privatnom domu određuje sam vlasnik, a u državnim nadležno Ministarstvo, ali ona nije ista za sve kategorije starih osoba. Vodi se računa o tome koliko je neko sposoban da samostalno učestvuje u svakodnevnom životu, hrani se i deli sadržaje koji su organizovani.

Krevet u domovima se može pronaći za 300 evra, ali se za one najteže slučajeve dementnih ili nepokretnih najstarijih sugrađana smeštaj plaća i preko 50.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: