Asocijacija protiv prodaje zemlje

Najavljena prodaja zemljišta strancima, odnosno izdavanje na dugoročni zakup bez licitacije protivna je zakonu i nedopustiva.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

16:21

Default images

Predsedavajući Upravnog odbora Asocijacije poljoprivrednika Miroslav Kiš je rekao da će članovi tog udruženja organizavati proteste, ako niko ne bude hteo da sasluša njihove stavove.

Kiš je ocenio da se, potpisanim ugovorom izmedju ministra Mlađana Dinkića i firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata zemljište prodaje mimo tržišnih cena a posebno zamera izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta na 30 godina bez javnog nadmetanja.

"Prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima je nedopustiva, a ako je već prodaju prvo su je trebali ponuditi nama, kao da mi ne znamo da se time bavimo", dodao je.

On je naveo da su se poljoprivrednici ovim povodom obratili premijeru Ivici Dačiću "a ukoliko niko ne bude seo da razgovara sa njima, oni će na problem skrenuti pažnju ispred parlamenta, na ulicama, njivama ili na putevima".

Kiš je precizirao da je stav ove poljoprivredne asocijacije “da se zemlja ne prodaje strancima 15 godina nakon ulaska u Evropsku uniju, a prema ovome mi zemlju prodajemo možda i 15 godina pre ulaska u EU, i to mimo zakona i u situaciji kada su poljoprivrednici za tu zemlju spremni dati više na licitaciji”.

"Ako se zemlja na ovaj način nekom proda, mi smo uvereni da oni neće zaposliti nove radnike i tu nema nikakvog ruralnog razvoja i očuvanja sela već obrnuto", zaključio je Kiš.

Ministarstvo finansija: Netačne informacije

MInistarstvo finansija je reagujući na izjave čelnika Asocijacije poljoprivrednika saopštilo da ni jedan jedini hektar, koji u zakupu koristi sedam poljoprivrednih kombinata nije obuhvaćen predugovorom sa Al Dahrom.

"Naprotiv svih 16.500 hektara koje su dosada koristili ovi kombinati biće ponuđeno isključivo vojvođanskim paorima u zakup", piše u saopštenju.

Jedino poljoprivredno zemljište koje je predmet zakupa jeste 2.982 hektara koje je koristilo gazdinstvo ‘’7 juli’’ (koje je u sklopu poljoprivrednog kombinata PKB), a za čiji zakup do sada državi nije plaćalo niti jedan dinar.

Kada govorimo o poljoprivrednom zemljištu Vojne ustanove Morović - pogon Karađorđevo, ovo poljoprivredno zemljište nije ni predmet prodaje niti predmet zakupa, već će biti napravljen poseban ugovor o poslovno tehničkoj saradnji, što jasno stoji u predugovoru, navode u Ministarstvu finansija.

Predugovor sa Al Dahrom potpisan je uz predhodnu saglasnost Vlade Republike Srbije, a konačni ugovor stupiće na snagu tek nakon potpisivanja i ratifikacije međudržavnog sporazuma između Republike Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata što je potpuno u skladu sa važećim propisima Republike Srbije.

Predugovorom je predviđeno da vodeća agro-industrijska kompanija Al Dahra u okviru zajedničkog ulaganja investira oko 200 miliona evra u osam poljoprivrednih državnih gazdinstava.

Zahvaljujući ovom aranžmanu srpska poljoprivreda će dobiti investitore koji trenutno raspolažu najvećim kapitalom u svetu, a upravo je kapital i uvođenje najsavremenijih agrotehničkih mera, ono što decenijama nedostaje da bi plodna srpska zemlja dala maksimalne prinose. Ova kompanija će pored podizanja kapaciteta u poljopirvrednim kombinatima uposliti i domaće poljoprivrednike kao kooperante, jer namerava da viškove proizvoda plasira na inostrana tržišta, koristeći svoju trgovačku mrežu koju ima u velikom broju zemalja. Na taj način će se višestruko povećati izvoz i plasman naših poljoprivrednih proizvoda na inostrana tržišta, poboljšati standard poljoprivrednika, što će uticati na ubrzanje privrednog rasta i bitno popravljanje spoljnotrgovinskog bilansa Srbije, saopštavaju iz Ministarstva finansija.

Ministri finansija i poljopirivrede Mlađan Dinkić i Goran Knežević sastaće se u četvrtak sa udruženjima poljoprivrednika i razgovarati o ovim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: