Srbija gradi prugu oko Crnog mora?

Srbija će učestvovati u u izgradnju železničkog prstena oko crnomorskih zemalja, a na svim tim poslovima aktivno će učestvovati srpska preduzeća, kaže Mrkonjić.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 15.01.2013.

13:42

Default images

O uključivanju Srbije u izgradnju železničkog prstena oko crnomorskih zemalja ministar Milutin Mrkonjić je razgovaraosa generalnim sekretarom Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju Viktorom Cvircunom.

"Obavešteni smo novom projektu - izgradnji pruge oko Crnog mora i Srbija će tu imati značajnu ulogu, jer su Koridor 10 i 11 povezani sa tim regionom”, rekao je Mrkonjić.

On je podsetio da Koridor 11 ide ka Temišvaru i Bukureštu, a Koridor 10 ka Istanbulu.

“Osnovna ideja je da se skrati putovanje ka Crnom moru i da se stvore uslovi za bržu komunikaciju između zemalja članica”, naveo je ministar.

Tom prilikom je bilo reči i o izdavanju dozvola za naše transportere koji idu za zemlje crnomorskog regiona i postignuta je saglasnost da se to pitanje reši na najbolji mogući način, pre svega vezano za vize vozača kamiona, kazao je Mrkonjić.

Mrkonjić je najavio da će Srbija i finansijski učestvovati u realizaciji projekata i ispuniti sve predviđene obaveze kao i da će na svim tim poslovima aktivno učestvovati srpska preduzeća.

“Već sam ponudio da fizibiliti studiju za taj projekat, između ostalih, rade i naša projektantska preduzeća”, dodao je on. Generalni sekretar BSEC je obavestio ministra da su na realizaciji tih projekata preduzeti i prvi konkretni koraci - razgovori sa finansijerima iz Njujorka i Tokija, kako bi se obezbedila sredstva za početak idejnog projekta i stvorili preduslovi za početak radova .Između ostalog, kako je istakao prvi operativac Crnomorske saradnje, sve zemlje koje će učestvovati u ovom projketu osetiće vrlo brzo ekonomske povoljnosti u transportu i bržem protoku robe i kapitala.

Treći projekat koji je naznačen kao veoma važan jeste izrada jedinstvenog dokumenta kojim bi se štitile sve članice prilikom ulaganja u pojedine zemlje ove alijanse. Tako bi se, kako je rekao, stekli zakonski preduslovi da investicije budu osigurane, na primer, od izbegavanja dvostrukog oporezivanja kod svih zemalja članica.

“Trenutno razvijamo drumski prsten oko Crnog mora i planiramo izgradnju železničkog prstena koji bi povezao centralnu Aziju, Kavkaz i Evropu. Dobili smo podršku od ministra Mrkonjića i uveravanja da je Srbija veoma zainteresovana i motivisana da aktivno učestvuje u realizaciji ovog dalekosežno isplativog projekta”, istakao je Cvircun.

On je dodao da bi Srbija mogla da ima i velike koristi u razvoju turističkih potencijala vezanih za ove projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: