Stranci će investirati 2,5 mlrd. €

U novoj godini možemo se nadati novim investicijama. Mogli bi da privučemo 2,5 milijarde € stranih investicija, a najveća su očekivanja u sektoru energetike.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.01.2013.

10:36

Default images

Sa nemačkom vladom već je postignut dogovor vredan više od sto milona evra.

U 2013. godini Srbija ipak neće morati da prodaje porodični nakit, jer investicije ipak stižu. Pred kraj godine sklopljen je dogovor sa Nemačkom vredan 120 miliona evra.

"Pored energetike, vodonsabdevanje, pitanje EU integracije, to su pravne reforme ali i razvoj ekonomije. U oblasti energetike je to termoleketrana Nikola Tesla i elektrana u Bajinoj bašti. Ali kad pričamo o tim drugim temama, eu integracije, pravna reforme, i ekonomski razvoj u GIZ-u imamo jedan projekat koji se bavi i pomaže lokalnoj sredini u istočnoj Srbiji da napravi bolje okruženje za poslovanje", kaže Aleksandar Graunauer iz nemačke organizacije GIZ.

U Agenciji za strana ulaganja kažu da bi tokom 2013, Srbija ukupno mogla da ostvari 2,5 milijarde direktnih investicija. Najveća očekivanja su u sektoru energetike.

"Pored sektora energetike, veliko je interesovanje za automobilsku industriju, laku industriju, tekstil, industrija kože i obuće i konditorsku industriju, i naše veliko zadovoljstvo u segmentu informaciono komunikacionih tehnologija, i razgovori sa kompanijama upravo iz ovog sektora su ohrabrujući", kaže Božidar Laganin, direktor Agencije za strana ulaganja.

U Privrednoj Komori Srbije kažu da bi našoj privredi najviša značila ulaganja u proizvodne industrijske grane. Želje su jedno a mogućnosti drugo. S obzirom na situaciju u kakvoj se nalazimo značio bi nam svaki vid investicija.

"To podrazumeva, deo investicija koji će se odigrati kroz neminovne privatizacione procese koji će se odigrati krozneminovne privatizacione procese, kroz one kompanije za koje u ovom trenutku možemo da kažemo da vrede. To je pre svega telekom to je i u farmaceutskom smislu Galenika", kaže Mihajlo Vesović, potpredsednik PKS.

Ohrabrenje za investitore ipak mora da dođe iz Srbije, odnosno stabilno okruženje i u političkom i u finansijskom smislu. Posle izborne 2012. godine u kojoj nas je zadesila i suša i dvocifrena inflacija, 2013. trebalo bi da bude godina veće makroekonomske stabilnosti, što znači predvidljivije okruženje za velike investitore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: