Šeik ulaže i u obnovu Generalštaba?

Potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija na korak od potpisivanja više ugovora o investicijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 11.01.2013.

13:55

Default images

Ugovori su za različite delatnosti čija će ukupna vrednost biti više stotina miliona evra.

Posebno je značajno, kako je istakao, što postoje veliki izgledi za ulaganje iz Emirata u obnovu zgrade Generalštaba u centru Beograda koja je oštećena u NATO agresiji 1999. godine.

"Srbija je sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima dogovorila poslove i investicije koje su najviše što je do sada postignuto u bilateralnim odnosima sa nekom zemljom", rekao je Vučić za agenciju Beta.

Vučić je istakao da je izuzetno zadovoljan rezultatima posete Beogradu šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana koji je potvrdio spremnost da u Srbiji investira i u poslove koji mu neće doneti zaradu, ali će pomoći oporavku Srbije.

Prvi ugovor o investicijama iz Emirata u Srbiju već ove nedelje će u Abu Dabiju potpisati ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, a odnosiće se na ulaganja kompanije Al Dahra u poljoprivredna gazdinstava u Srbiji.

"Dogovorena su zajednička ulaganja u poljoprivredu, ali i zakup poljoprivrednog zemljišta. Od toga će veliku korist imati poljoprivreda u Srbiji jer je u planu izrada sistema za navodnjavanje, jačanje rečnih luka, izgradnja kargo centra, a posebno zapošljavanje većeg broja ljudi", istakao je Vučić.

"Biće posla za celu namensku industriju u Srbiji, ali nam predstoje teški razgovori sa zaposlenima i menadžmentom u tim fabrikama. Radnici hoće da rade, ali će pojedini nemadžmenti morati da stave prst na čelo i odluče hoće li da uđu u posao", rekao je Vučić. Pre šeika Muhameda bin Zajed al Nahjana u Srbiji je, po rečima Vučića, boravilo šest njegovih različitih timova koji su sa domaćim ekspretima razmatrali ulaganja u nekoliko oblasti.

Uskoro bi, kako je rekao Vučić, mogle da bude konkretizovane investicije iz Emirata u visoku tehnologiju i kompjutersku proizvodnju u Srbiji, zatim u Jat tehniku i u neke druge kompanije.

"Razvojni fond Abu Dabija je spreman da Srbiji odobri najpovoljnije pozajmice, sa kamatom od 0,3 ili 0,4 odsto, i o tome bi uskoro mogao da usledi konkretan sporazum", rekao je Vučić.

Ujedinjeni Arapski Emirati, kako je rekao, imaju potrebu i za medicinskim osobljem i žele da u toj oblasti saradnju sa državom Srbijom, kao sigurnim partnerom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

354 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: