Više novca za novi stan

Banke će u narednih nedelju dana početi sa primanjem zahteva za ovogodišnje subvencionisane stambene kredite, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Sreda, 09.01.2013.

20:23

Default images

Naime, Vlada Srbije je pred kraj prošle godine donela uredbu po kojoj je za 2013. godinu predvidela dotacije u iznosu od 1,7 milijardi dinara, što može da "pokrije" oko 2.500 stambenih zajmova.

Komercijalna banka je već potpisala ugovor sa Nacionalnom koorporacijom, a to će u narednih nekoliko dana učinite i ostale banke koje žele da se u ovaj program uključe i ove godine.

"Novina u ovogodišnjem programu subvencionisanog stambenog kreditiranja jeste da se povećava učešće građana sa pet na deset odsto, da država izdvaja deset odsto beskamatno, a banka odobrava zajam od 80 odsto vrednosti nekretnine", ističe Saša Jovanović, v. d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.

"Na ovaj korak smo se odlučili, jer smo posle istraživanja došli do podataka da građani uglavnom izdvajaju veće učešće od propisanog". Prosek je oko 17 odsto, a prema ranijim uslovima izdvajalo se samo pet odsto. Sa povećanjem učešća omogućava se da se odobri više subvencionisanih stambenih zajmova.

Prema rečima Jovanovića, druga novina je što se rok od podnošenja zahteva za subvencionisani stambeni kredit do njegove isplate smanjuje sa 84 na 40 dana. Naime, građanin podnese zahtev za kredit banci, a ona prosleđuje NKOSK koja priprema ugovor, šalje ga na overu Ministarstvu finansija, a zatim vraća banci koja, posle upisa hipoteke isplaćuje zajam. Uz to, kako kaže Jovanović, posle svake etape, klijent dobija SMS dokle se stiglo u odobravanju njegovog stambenog zajma.

"Bankarska marža i dalje je limitirana na 4,57 odsto, dok se menja samo vrednost euribora. Kako je ova evropska kamata sada na veoma niskom nivou od 0,326 odsto, to znači da je ukupna kamata trenutno 4,82 odsto", ističe Jovanović.

Neke banke u utakmici za klijente nude još niže svoje marže.

"Lane smo osigurali čak 2.374 subvencionisana stambena zajma,iako se zbog izbora i formiranja nove vlade kasnilo sa programom, a 2011. godine 2.153 ove pozajmice".

Manje interesovanje građana je za komercijalne stambene kredite koje odobravaju same banke iz svojih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

14 h

Podeli: