Zadužujemo se po manjoj stopi

Ministarstvo finansija prodalo je na jučerašnjoj aukciji dvogodišnje trezorske zapise u vrednosti 8,7 milijardi dinara, od planiranih deset milijardi

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 09.01.2013.

12:42

Default images

Interesovanje investitora je bilo nešto niže nego na prethodnim aukcijama.

Stopa prinosa na državne obveznice iznosila je 12,29 odsto, što je za 70 baznih poena niže u odnosu na prethodnu aukciju obveznica iste ročnosti, održane 18. decembra 2012.
Pažnja stručne javnosti se prebacuje na sutrašnju aukciju tromesečnih trezorskih zapisa, u vrednosti 10 milijardi dinara, gde, prema mišljenju tima za ekonomska istraživanja Hypo Alpe Adria banke, i dalje postoji prostor za snižavanje prinosa, najviše zbog obezbedjenog finansiranja potreba države. S druge strane, pozitivan uticaj ovog faktora bi, eventualno, donekle mogao biti umanjen usled povlačenja viška likvidnosti iz sistema putem reverzne REPO aukcije Narodne banke Srbije.
Istovremeno, vrednost dinara je ojačala do nivoa od 112,2 za jedan evro, na šta je verovatno uticalo prošlomesečno pooštravanje monetarne restriktivnosti NBS-a, praćeno zaduživanjem Srbijagasa od oko 200 miliona evra (za koje je Skupština odobrila garancije krajem decembra) i poboljšanjem u trendovima u robnoj razmeni (čemu je najviše doprineo izvoz automobila).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: