Stanovi skuplji od proleća

Posle januara i februara tržište stanova, kuća i poslovnog prostora u Srbiji trebalo bi konačno da se "probudi", očekuju u agencijama za promet nekretnina.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 08.01.2013.

17:07

Default images

Optimističku prognozu za proleće ove godine posrednici u kupoprodaji kvadrata baziraju na najavljenim velikim investicijama.

Povećana potražnja, međutim, mogla bi da dovede do skoka cena, u početku, za oko deset odsto.

Sigurno je, ipak, da se neće ponoviti "zlatne godine" u prometu nekretnina (2006-2008) kada je kvadrat u Beogradu bio skuplji u odnosu na mnoge svetske metropole.

Čak nema ni zainteresovanih gastarbajtera, koji su ranije obično tokom novogodišnjih praznika u domovini kupovali nekretnine. Velike nade polažemo u najavljene investicije i ako ih zaista bude, tržište će da oživi.

Uz malu potražnju, situaciju na tržištu trenutno karakteriše i veoma loša ponuda nekretnina. Oko 20 faktora utiče na cenu nekretnine i kada se kupac opredeli za mikrolokaciju nastaje problem. Jer, teško je naći stan koji je u svemu po meri kupca - mikrolokacija, kvadratura, spratnost, opremljenost...

"Da bi tržište oživelo, važno je i da politička situacija bude stabilna. Prošla godina nam je, na primer, propala zbog izbora. Najčešći kupci kvadrata su u takozvanim vezanim prodajama, jedan veći za dva manja stana, zatim, ima građana iz unutrašnjosti koji za svoju decu kupuju nekretnine u glavnom gradu i to je trenutno najsigurnija klijentela", kaže jedan od agenata za nekretnine.

Najdrastičniji pad u odnosu na "zlatne godine" imali su kvadrati na atraktivnim lokacijama i u Novom Beogradu, gotovo 50 odsto. Lisičji potok, koji je infrastrukturno još neuređen, neopravdano već godinu dana drži cenu od 2.000 do 2.500 evra i kupaca nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: