Dinkić u Moskvi zbog kredita

Ministar finansija Mlađan Dinkić trebalo bi da 11. januara u Moskvi sa ruskim kolegom Antonom Siluanovim potpiše ugovor o kreditu od 800 miliona dolara.

Srbija

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.01.2013.

15:05

Default images

Ovaj kredit je za Železnice Srbije, a tema razgovora biće i realizovanje drugog kredita od milijardu dolara za podršku srpskom budžetu.

"Ministar finansija Ruske Federacije Anton Siluanov pozvao me je da 11. januara potpišemo ugovor o kreditu od 800 miliona dolara koji su naše vlade ranije potvrdile, a namenjen je Železnicama Srbije", kazao je Dinkić ranije u intervjuu Tanjugu.

Takođe, tema razgovora sa Siluanovim prilikom posete Moskvi biće i realizovanje kredita od dodatnih milijardu dolara za podršku srpskom budžetu, najavio je ministar.

"Mi ćemo tada krenuti da dogovaramo uslove tog kredita, tako da će ono što smo računali kao budžetsku podršku sada biti i ostvareno", naveo je Dinkić.

Razgovor s ruskim ministrom finansija biće prilika, kako je rekao Dinkić, i da se organizuje sastanak s predstavnicima Uralvagonzavoda, koji je zainteresovan za kupovinu smederevske Železare.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić izjavio je ranije Tanjugu da bi krajem februara trebalo da sve bude spremno za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji koji će biti finansirani iz ruske kreditne linije vredne 800 miliona dolara,

Odluka Vlade Rusije da odobri Srbiji kredit je dobra vest, pregovori su trajali pune dve godine, pre svega zbog toga što je ruska strana imala zahteve vezane za projektnu dokumentaciju koji su bili veći nego što su bili naši projekti, izjavio je Mrkonjić krajem prošle godine.

"Mi smo spremni da već u martu počnemo izgradnju pre svega drugog koloseka prema Pančevu", rekao je ministar.

On je naveo tada da će radovi početi na izgradnji nekoliko deonica na Koridoru 10, na magistralnoj pruzi od Rume do Preševa, da je vrednost radova oko 55 miliona dolara, sa materijalom oko 80 miliona, a ukupna dužina deonica biće oko 111 kilometara.

"Dalje u tom kreditnom aranžmanu su i pruga Valjevo-Loznica, ukupna vrednost je oko 270 miliona dolara i remont pruge Beograd-Bar, vrednosti oko 200 miliona dolara", naveo je Mrkonjić.

On je dodao da je u toku nabavka dizel motornih vozova za srpske železnice, da je njihova vrednost oko 75 miliona dolara, da je deset već stiglo, a još petnaestak treba da stigne iz tog aranžmana, i to je, kazao je, sve što zatvara paket ruskog kredita.

Vlada Rusije je krajem novembra prošle godine odlučila da Srbiji odobri petogodišnju kreditnu liniju za infrastrukturne projekte vrednu 800 miliona dolara uz godišnju kamatu od 4,1 odsto.

Inače, Srbija je od Rusije milijardu dolara kredita tražila još 2008, a sporazum o dodeli potpisan je u aprilu 2010. Prva tranša od 200 miliona dolara puštena je te 2010. i bila je namenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije.

Preostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna da pusti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da Srbija dostavi tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila sa pripremom projektne dokumentacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: