Od 13. plate - samo uspomena

U našoj zemlji sve manje preduzeća koja radnicima isplaćuju nagradnu, dodatnu zaradu, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 08.01.2013.

10:28

Default images

Većini je i redovna plata pusti san, a o trinaestoj i ne razmišljaju. Nagradna, dodatna plata, uoči novogodišnjih praznika u Srbiji je danas prava retkost.

Među srećnicima su poneki zaposleni u stranim kompanijama, finansijskom i energetskom sektoru, konsultanti i menadžeri.

U Republičkom zavodu za statistiku objašnjavaju da svi bonusi, ali i ranija, pretpraznična, uplata regularnih zarada, kao i 13. plate ulaze u decembarski prosek. I on je godinama unazad oko 15 odsto veći od novembarskog. Zato januar, po pravilu, donese "otrežnjenje", pad od oko 16 odsto.

"Većina preduzeća pred samu Novu godinu uplati zaradu koja bi inače bila uplaćena prvog u mesecu. Tako imaju po tri uplate u decembru, a samo jednu u januaru", objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

U to uđe i poneka 13. plata, ali njih je najmanje. A uplaćuju je firme koje ni tokom godine ne štede na bonusima. Na kraju svakog kvartala povećaju plate, ukoliko je poslovanje bilo uspešno. Tokom prošle godine mart je tako doneo veći prosek zaposlenima u eksploataciji uglja, duvandžijama, bankarami, naučnicima, informatičarima, menadžerima i - udruženjima. U junu su, ako je suditi po prosečnim zaradama, nagradu dobili još jednom duvandžije, bankari, angažovani u naučnoistraživačkom razvoju, i opet - udruženja. U septembru su bonusi utanjili, nešto veće zarde su bile u uslužnim delatnostima u rudarstvu, programerima i konsultantima.

"Sve je manje preduzeća koja isplaćuju 13. platu", kaže Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca."Naše poslednje istraživanje je pokazalo da ih je manje od jedan odsto. Reč je o stabilnim kompanijama, pretežnim izvoznicima. Verovatno toga ima i u lokalnim javnim preduzećima, iako su u dugovima do guše. Ove godine će biti nategnuto i u finansijskom sektoru. Osiguravajuća društva dele binuse, ali reda veličine od 5.000 do 10.000 dinara. Firme u Srbiji nisu ni stimulisane da daju 13. platu, jer je ona oporezovana kao i svaka druga. U mnogim zemljama ta isplata se tretira kao bonus i oslobođena je poreza i doprinosa."

SVAKI DESETI

Od onih koji primaju 13. platu najviše je zaposlenih u privatnim stranim firmama. To je pokazalo poslednje istraživanje portala "Infostud" na ovu temu. Od ljudi koji su ostavljali podatke na njihovom sajtu, čak četvrtina je radila u stranim kompanijama.

Nakon njih, ovu beneficiju najčešće su imali zaposleni u privatnim domaćim preduzećima, zatim u javnoj i lokalnoj upravi, dok ispitanici zaposleni u zadrugama nisu primali 13. platu. Prema ovoj anketi, svaki deseti ispitanik je pred Novu godinu od firme dobio nagradnu zaradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: