Dinkić: Ukidamo 5 miliona obrazaca

U narednoj godini će se stvoriti pozitivni efekti u privredi koje će osetiti svi građani, kaže za B92 ministar finanisija i privrede Mlađan Dinkić.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.01.2013.

10:07

Default images

Dinkić je naveo da će novi budžet za 2013. godinu doneti mnogo manje troškove državi i stabilizaciju javnih finansija.

"Naš plan je da pozitivne efekte premestimao na perspektivnu privredu. da se ona pokrene, da preko izvoza donese novu vrednost u zemlju. Onda bi te pozitivne efekte preneli i svim ostalima, ali to će biti tek u 2014. godine. Dakle ova godina će biti teška, ali očekujemo da će biti prelomna za našu izvoznu privredu", rekao je Dinkić u intervjuu za B92.

Rekli ste da neće biti otpuštanja u javnom sektoru sve dok kriza traja, da li je 2013, godina kada ta kriza može da se završi a otpuštanja počnu?

Početak kraja krize će biti privredni rast od dva odsto, jednocifrena inflacija i rast izvoza 25 odsto. iako deluje puno mislim da nam je to neophodno.

Znači ako građani čuju te podatke, to automatski znači da će biti otpuštanja?

Ne. Ako građani čuju te podatke, znači da smo počeli da se oporavljamo i da nakon što smo pokrenuli privredu, krećemo da reformišemo javni sektor. Neke reforme u javnom sektoru će početi ove godine, pre svega u finansiranju zdravstva. Nećemo više da finansiramo gubitaše nego ćemo pokušati da pronađemo neka rešenja koja su trajna za njih, a da se novac svih građana Srbije ne koristi za pokrivanje nekih dubioza u preduzećima koja za njih nemaju nikakvu perspektivu.
Foto: Tanjug, arhiva
Opozicija od početka tvrdi da je budžet nerealan i da je neophodan rebalans. Jeste li spremni za takav scenario?

U uslovima kriza, nikad se ne zna odakle će doći neki spoljni šokovi ili troškovi i prosto ja ne razmišljam o tome. Mislim da smo dobro napravili budžet u datim okolnostima i budžetski deficit će sigurno biti prepolovljen. Da li će biti veći ili manji za 0,1 posto BDPa je manje važno. Mislim da problem u ovoj godini neće biti budžet - to će biti rešeno i to uspešno. Mislim da će najveći problem biti kako da rešimo pomoć privrednicima, da pokrenu proizvodnju jer tu leži izlazak Srbije iz krize.

Upravo ste privrednike tokom 2012. godine oslobodili dela nameta - da li nešto slično mogu da očekuju i ove godine, da im poslovanje bude još lakše?

Slede dve krupne reforme u poboljšanju poslovnog ambijenta. Prva je u mojoj nadležnosti - to je sprovođenje kompletne reforme Poreske uprave. Imamo u planu da u ovoj i narednoj godini ukinemo nekih 5 miliona obrazaca. Druga stvar je ukidanje nepotrebnih birokratskih procedura za izdavanje građevinskih dozvola. Taj zakon bi morao da se završi u prvoj polovini ove godine i da ide u skupštinu i da raščistimo tu vrlo birokratizovanu oblast.

Kao jedan od načina popunjavanja rupa u budžetu najavljuje se prodaja javnih preduzeća. Može li se tako nešto očekivati u 2013. godini?

Ona javna preduzeća koja su nagomilala gubitke, a koja bi mogla biti tržišno uspešna sigurno ćemo pronaći starteške partnere. Galenika će prva ići na međunarodni tender zato što je neoprostivo da u farmaceutskoj industriji neko napravi minus od 175 miliona evra. Nadam se da ćemo uspeti da nađemo jednog dugoročnog partnera koji će oporaviti Galeniku i vratiti je na puteve stare slave.

A da liće nam MMF dolaziti na dogovore ove godine?

MMF jeste dobrodošao u Srbiju. Očekujem da ćemo već u prvim mesecima, negde u februaru ili martu, imati razgovore sa njima. Nama nisu potrebne njihove pare, ali su nam dobri za ugled u svetu i zato ćemo sa njima razgovarati i napraviti aranžman dobar za Srbiju.

Guvernerka je nedavno rekla da je jedini izazov koji Srbiju može da zaustavi na putu konsolidacije su novi izbori. Da li se i vi njih plašite na taj način?

Imajući u vidu budžet koji smo doneli, koji treba da prepolovi budžetski deficit, ja mogu da kažem da je on sve samo nije predizborni. Prema tome mogu da kažem da su šanse za izbore u ovoj godini manji od 1 promila.

Je l ih se i vi plašite kao guvernerka?

Mislim da bi bili kontraproduktvni za ekonomiju jer u prethodnoj izbornoj godini imali smo najgoru moguću godinu sa duplim deficitom - budžetskim i spoljnotrgovinskim, sa dvocifrenom inflacijom, sa situacijom da smo maltene mogli da uđemo u dužničku krizu i budemo u bankrotu. Mislim da sada svi treba da vodimo računa kako da oporavimo privredu, poboljšamo standard građana, pa će biti vremena za izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: