RTB Bor: Novi pogoni do kraja 2013.

Izgradnja nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB Bor) trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Srbija

Izvor: Tanjug

Nedelja, 06.01.2013.

16:30

Default images

U RTB Bor je stiglo 93 odsto opreme potrebne za izgradnju tih pogona, dok će u februaru biti završena rekonstrukcija flotacije "Veliki Krivelj".

Najveći deo opreme već je u kombinatu bakra, rekao je generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski, ocenjujući dinamiku radova kao odličnu.

Spaskovski je dodao da je već sada impresivno gradilište nove topionice, a još impresivnije gradilište nove fabrike sumporne kiseline, jer tamo radovi idu brže i biće gotova do oktobra, najkasnije novembra ove godine.

Na gradilištima nije samo ona oprema koja je osetljiva, pa, iako je napravljena, još je u fabrikama koje su je proizvele, a njen trasnport predviđen je tokom zime.

Prema njegovim rečima, "uhodavanje topionice" kreće krajem ove godine, a iako je pravilo da to traje šest meseci, biće obavljeno znatno ranije, zato što se, prema programu, radnici i inženjeri šalju na obuku u firme koje poseduju ovakvu tehnologiju.

Lane je ponovo pokrenuta proizvodnja na površinskom kopu Cerovo i dodatno osavremenjena mehanizacija na površinskim kopovima u Boru i Majdanpeku.

Modernizacijom flotacije "Veliki Krivelj", u koju je RTB Bor uložio 25 miliona evra sopstvenih sredstava svrstava RTB Bor se ubraja u najveće kompanije u Evropi.

Rekonstrukcija flotacije u Velikom Krivelju biće završena u prva dva meseca ove godine, a njeno iskorišćenje će biti 87 procenata, 10 odsto više, nego do sada.

Finansijska sredstva od 25 miliona evra, koliko je bilo potrebno za modernizaciju, RTB Bor je obezbedio iz vlastitih izvora.

Nove investicije su presudan faktor za dalji razvoj RTB-a Bor koji, za razliku od prethodne decenije, veliku pažnju poklanja i istraživanju rudnih tela.

Spaskovski je podsetio da su do sada, istraživanjima "overene" rezerve rude povećane su za 60 miliona tona sa dobrim sadržajem bakra, srebra i zlata, a procenjuje su da će sa dodatnim istraživanjima rezerve rude biti povećane na 100 miliona tona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: