Da li ukidanje carina snižava cene?

Nakon ukidanja carina na neke proizvode uvezene iz EU, u 2013. se očekuje pojeftinjenje bele tehnike, ali ne i automobila.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

16:43

Default images

Od trgovaca zavisi da li će i cene biti niže, a za neke proizvode poput bele tehnike i kućne elektronike, već su najavljena pojeftinjenja.

Uvoznici automobila kažu da ukidanje carine za neka vozila neće doneti nižu cenu, ali poručuju da pripremaju druge mere kojima će olakšati građanima da dođu do novih kola.

Biće pojeftinjenja u 2013. Ukidanje carina na robu uvezenu iz Evropske unije sniziće cene bele tehnike i televizora, najavljuje direktor marketinga “Tehnomanije“ Slobodan Šijan.

“Odraziće se na cene proizovda negde sredinom januara sa prvim uvozom koji će biti. S obzirom da se carine smanjuju na robu iz EU, pre svega će oni kvalitetniji brednovi biti jeftiniji za pet do 10 odsto, a samim tim i pristupačniji kupcima”, objašnjava on.

Carine se ukidaju i za automobile uvezene sa tržišta Evropske unije. Benzinci od 1.000 do 1.500 kubika u domaće salone stižu bez carina, dok na dizelaše od 1.500 do 3.000 kubika ostaje carina od tri odsto.

To ipak ne znači i da ćemo uvozne automobile moći da kupimo po nižim cenama. Za to je zaslužan povećan PDV, koji je anulirao nestanak carine, objašnjava Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika automobila.

On, međutim, najavljuju nove pokušaje oživljavanja prodaje četvorotočkaša, koja je u 2012. pala na nivo od pre 10 godina.

“Pokušavamo da vratimo sistem ‘staro za novo’. Tako da kroz poreske olakšice mislimo da možemo unaprediti prodaju. Pokušavamo da Evro 3 standard ukinemo kod uvoza polovnih vozila, da se sada uvoze polovni automobili Evro 4, koji čovekovu okolinu štite”, objašnjava Petrović.

“Uvoznici su se na poslednjoj skupštini dogovorili da će ipak u martu ove godine u punom sjaju Beogradski sajam automobila biti održan”, podseća on.

Na listi za smanjenje carina nalaze se i neki poljoprivredni proizvodi. Primera radi za goveđe meso i svinjsko meso carina će biti smanjena sa 18 na 15 odsto, a mleko će umesto dosadašnjih 4 do 10 procenata imati carinu manju za dva odsto.

Od 1. januara carinska stopa od nule važi za šampone i deterdžente. To će prema rečima stručnjaka omogućiti veću konkurenciju, ali će poslednju reč o eventualnim pojeftinjenjima dati trgovci.

Prema ugovoru o slobodnoj trgovini u 2013, carine se ukidaju na prehrambene proizvode poput mineralnih voda, žestokih pića, maslaca, testenina i biskvita. Uz veći izbor na policama supermarketa, možemo da očekujemo i niže cene tih proizvoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: