Kraj sage: Gradi se rafinerija u SD

Skupština Smedereva prihvatila poravnanje sa “Komiko oilom”. Na proleće počinje izgradnja rafinerije, najavljuju iz kompanije.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 04.01.2013.

15:14

Default images

Skupština Smedereva prihvatila je predlog poravnanja sa kompanijom “Komiko oil” oko izmirivanja duga za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije u tom gradu.

Kompanija se obavezala da će izmiriti dug za zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, ali i da će platiti zateznu kamatu. S druge strane, “Komiku” su u dugoročni zakup date parcele koje nisu bile predviđene prvim ugovorom.

Šest sati zasedanja, ali sa većinom koja je na kraju jasno i potvrdila - sa “Komikom” se postiže dogovor o vansudskom poravnanju i davanju u zakup 3,6 hektara neophodnih za izgradnju rafinerije. Za tu odluku su glasala 54 odbornika, a sedam je bilo protiv. Svi u nadležni su zadovoljni dogovorom, ali i istovremeno pomalo sumnjičavi.

Predsednik Skupštine grada Smedereva Branče Stojanović zadovoljan je što su se konačno stekli uslovi da se investicija realizuje i ocenjuje da je današnjom odlukom pokazano “da grad Smederevo želi investitore, ali da određene procedure moraju da se poštuju”.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović podseća da gradske vlasti nisu imale zadovoljstvo da se upoznaju sa investitorom.

“Videćemo kada počne da se gradi, ko je u stvari investitor i ko u stvari gradi rafineriju”, kaže ona.

Njen prethodnik Predrag Umičević zadovoljan je krajnjim ishodom.

“Izuzetno sam zadovoljan jer u Novu godinu ulazimo sa novom logikom. Da presečemo, za 30 dana donesemo dobru odluku, da vidimo da li je investitor finansijski sposoban i da ako nije, vratimo zemlju gradu i dalje raspolažemo njom na privlačenju novog investitora”, kaže on.

Sličan stav vlada i u redovima opozicije. Narodni poslanik iz redova naprednjaka Dragan Šormaz ne veruje da je za 250 miliona evra moguće izgraditi rafineriju, kako to najavljuje investitor.

“Ja tvrdim da ne može jer sam se raspitao kao poslanik. Bio sam i gost rafinerije ‘Britiš petroleuma’ u Bakuu koja je napravljena za milijardu i po evra”, navodi on.

Odbornik DSS-a Saša Radosavljević smatra da je problem od samog početka što se ne zna ko je investitor.

“To ne može da bude Radomir Radivojević i jedan zaposleni kompanije koja ima sedište u ulici Despota Đurđa 1, u iznajmljenom stanu”, smatra Radosavljević.

Prema rečima zamenika direktora kompanije "Komiko oil" Radomira Radivojevića, ta kompanija je spremna da gradu Smederevu jednokratno uplati dodatni iznos za kamate od oko 60 miliona dinara, zajedno sa 652 miliona dinara za zakup zemljišta.

“Današnja odluka je pobeda razuma, i grada Smedereva i ‘Komiko oila’. Smederevo u svoj budžet dobija 720 miliona dinara, a ‘Komiko oil’ priliku da pokaže svoju ozbiljnost da krene u ostvarenje investicije, što podrazumeva apliciranje za dobijanje lokacijske dozvole, za građevinske dozvole i ako Bog da sreće, na proleće početak građevinskih radova”, navodi Radivojević.

“Očekujemo da se konačno uspostave dobri odnosi između grada Smedereva i ‘Komiko oila’ bili uzdrmani, ne voljom ‘Komiko oila’, ali to je iza nas. Hajde da se okrenemo budućnosti i nadam se da ćemo se za četiri godine videti na otvaranju rafinerije”, kaže on.

Rok u kom bi “Komiko” trebalo da plati zakup zemljišta je 4. februar. Uz tih 652 miliona dinara Smederevu bi trebalo da legne još 60 miliona na ime zateznih kamata. Inače, u rafineriji, vrednoj 250 miliona dolara, posao bi trebalo da nađe oko 700 radnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: