Nemačka vodeći partner Srbije

Glavni spoljnotrgovinski partner Srbije u prvih 11 meseci 2012. bila je Nemačka, gde je ostvaren izvoz od 1,21 milijarde dolara i uvoz od 1,89 milijardi.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 02.01.2013.

10:43

Default images

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Nemačke, bile su Italija - 1,07 milijardi, Bosna i Hercegovina sa 994,7 miliona dolara, Rumunija - 854,8 miliona i Ruska Federacija (RF) - 793,3 miliona, pokazali su podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle Nemačke, bile su RF sa 1,7 milijardi dolara, Italija - 1,65 milijardi, Narodna Republika Kina - 1,28 milijardi i Mađarska - 859,9 miliona.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.
Zemlje članice Evropske unije (EU) čine više od polovine ukupne razmene - 58,5 odsto.

Drugi po važnosti partner su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima Srbije ima suficit u razmeni od 1,21 milijardi dolara, rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i gvožđa i čelika.

Potpisnice CEFTA sporazuma o međusobnoj slobodnoj trgovini su Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvatska, Makedonija, Albanija, Moldavija i Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK), u ime privremenih institucija samouprave u Prištini.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, BiH i Makedonijom.

Od ostalih zemalja, ističe se i suficit Srbije u razmeni sa sa Rumunijom i Slovačkom.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa NR Kinom zbog uvoza mobilnih telefona i lap topova, kao i sa RF zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.
Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Mađarskom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: