"Niko nije najavio poskupljenja"

Ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić ocenio je da ne očekuje veća poskupljenja u novoj 2013. godini.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 02.01.2013.

10:18

Default images

"U ovom trenutku nemamo nikave najave od trgovinskih lanaca da bi moglo da dođe do drastičnih poskupljenja", izjavio je Ljajić agenciji Beta.

On je dodao da smatra i da povećanje cena ne bi bio dobar poslovni potez za trgovce u uslovima smanjene kupovne moći građana, jer je za očekivati i da se smanji prodaja.

Prema njegovim rečima, država ne reguliše cene i njen zadatak je da stvori ambijent, poboljša konkurenciju i nastavi sa liberalizacijom tržišta jer su to najefikasniji mehanizami za sprečavanje poremećaja na tržištu.

Uredba kojom je marža na osnovne životne namirnice bila ograničena na 10 odsto prestala je da važi 31. decembra. Uredba se odnosila na
pšenično brašno tip 400 i 500, jestivo suncokretovo ulje, termički obrađeno kravlje mleko, jogurt, beli kristalni šećer i svinjsko, goveđe i kokošje sveže meso i slatkovodnu ribu.

Ljajić je podsetio i da se od 1. januara smanjuju carine na određene industrijske i prehrambene proizvode, što je u skladu sa Sporazumumom
o stabilizaciji i pridruživanju i dodao da bi to moglo da znači i pojeftinjenje nekih proizvoda. Kako je rekao, postoji veliki broj proizvoda na koje će carina biti ukinuta, ali će i na određeni deo proizvoda carina ostati i posle 2014. godine sve dok Srbija ne uđe u EU, da bi zaštitili osetljive prehrambene proizvode.

Lajjić je ocenio da bi to smanjenje i ukidanje carina trebalo bi da utiče na cene, jer će se pojačati ponuda i konkurencija.

"Za očekivati je da ćemo imati više proizvoda po pristupačnijim cenama na tržistu. Ne možemo reći da li će i koliko biti pojeftinjenje, sve zavisi do ponude", dodao je on.

Ljajić je najavio i da se sa trgovcima i proizvođačima pregovara o formiranju socijalne korpe, koja je namenjena najugoroženijim građanima i u kojoj bi se našli proizvodi po povoljnijim cenama.

On je najavio razgovore sa pekarima kako bi i hleb "sava" postao deo socijalne korpe i dodao da očekuje da će dogovor biti postignut i da će ta vrsta hleba biti ponuđena po nižoj ceni.

Cena hleba "sava" sada je Uredbom Vlade Srbije ograničena na 48,5 dinara i ističe u martu ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: