Svi u 2013. očekuju bolji standard

U Novu 2013. godinu građani Srbije uglavnom ulaze sa "visokim ekonomskim očekivanjima".

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.12.2012.

17:01

Default images

Tako barem kažu oni sa kojima je B92 razgovarao.

Bez obzira na razlike u godina, gotovo svi građani očekuju da 2013. godina bude manje krizna, da standard bude veći, da plate i penzije budu više, da u zemlji bude mir.

Ali takva očekivanja nisu najbliža realnim jer nismo uradili ništa u ovoj da u 2013. vidimo spektakularni napredak, ističu ekonomisti.

"Nijednu jedinu strukturnu reformu nismo napravili, i dalje imamo sve disbalanse koje smo imali i ništa fundamentalno nismo učinili kako bi se ti disbalansi promenili. Ono što moramo da uradimo je da rasteretimo rad kako bi proizvodnja postala profitabilnija, kako bi kapital krenuo u proizvodnju umesto tamo gde ide danas", kaže ekonomista Saša Radulović.

Ipak, mesta za optimizam ima - 2013. trebalo bi da bude godina od koje treba da počne rast.

"Ali ne u poboljšanju životnog standarda. Čak i da dođe do rasta, a verovatno će doći jer smo mi na tako niskoj bazi da nekakvog rasta mora biti, i recimo da će on biti od 2%. Mi se tako ustvari vraćamo na nivo od pre dve godine jer smo u 2012. imali pad od 2%. Plus minus 2%, znači to je ništa", navodi Radojka Nikolić urednica magazina "Biznis".

A da bi to ništa postalo nešto koje se jasno oseća, stručnjaci kažu da nam treba 3-4 milijarde investicija i rast od 7 do 10 posto godišnje - za 2013. već sad neostvarena novogodišnja želja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: