Srbija i EU: Pet godina PTS

Srbija i Evropska unija, od 1. januara 2013. godine ulaze u petu godinu primene Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima (PTS).

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 30.12.2012.

15:57

Default images

Tim sporazumom predviđena je fazna liberalizacija uvoza robe iz EU u Srbiju i momentalna liberalizacija izvoza robe iz Srbije u EU.

Srbija je bescarinski izvozila robu u EU i ranije, od 2001. godine na osnovu jednostrane odluke EU, a PTS koji se primenjuje od 1. januara 2009. godine, to pravo je pretvorio u ugovornu obavezu EU i Srbije, podsetila je Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije.

Sporazumom je naloženo da od 1. januara 2014. bude potpuno slobodan uvoz industrijskih proizvoda iz EU, kao i uvoz najvećeg dela poljoprivrednih proizvoda.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić istakla je da poljoprivrednici u Srbiji nemaju razloga da strepe da će od 1. januara doći do naglog uvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU, jer carine neće biti ukinute, već će to biti postepeno urađeno do ulaska naše zemlje u Uniju.

Za oko 20 odsto poljoprivrednih proizvoda i nakon tog datuma, sve do ulaska Srbije u EU, biće zadržan određeni nivo specifične ili sezonske carinske zaštite. Takva zaštita domaće proizvodnje, zadržavanjem sezonskih carina za određeni broj proizvoda, po prvi put je sadržana u nekom od ŠP koji je EU potpisala sa drugim državama zapadnog Balkana.

Među proizvodima koji će biti zaštićeni carinom i posle 1. janaura 2014. godine su paradajz, slatka paprika, grožđe sveže, jabuke, višnje, šljive, jagode, sve vrste mesa, mleko u prahu, jogurt, maslac, sirevi, med, krompir, salata i krastavci. Carinom će biti zaštićeni i kukuruz šećerac, suve šljive, pšenica, kukuruz, brašno, ulje od soje, testenine, povrće, džemovi, marmelade, voćni sokovi, kao i vinsko sirće.

Carine se, kako je podsetila vladina Kancelarija za evropske integracije, neće snižavati ni u toku, a ni posle tranzicionog perioda od šest godina za proizvode kao što su jestivo ulje od suncokreta, šećer i glikozni sirup, duvan i cigarete. Trgovina se liberalizuje i po osnovu drugih sporazuma o slobodnoj trgovini koje je Srbija zaključila - sa državama CEFTA, Ruskom Federacijom, Belorusijom, Kazahstanom, Turskom i državama EFTA. Za uvoz iz država sa kojima Srbija nema sklopljene sporazume o slobodnoj trgovini, naplaćuje se pun iznos carine.

Zbog zaštite domaćeg agrara, Vlada Srbije je početkom protekle sedmice odredila proizvode na koje će se, ipak, plaćati posebne dažbine pri uvozu iz EU od 1. januara 2013. godine. Zaštitne carine utvrđene su za meso, kobasice, mleko,voće i povrće.

Na spisku tih proizvoda su, takođe, razne vrste svežeg i smrznutog povrća, zatim grožđe, jabuke, kajsije, šljive i drugo voće, pripremljeni i konzervisani proizvodi od mesa, šećera, supe, čorbe, rakija, alkoholna pica, duvan...

Pomoćnica ministra u Ministarstvu poljoprivrede Milanka Davidović je rekla da iznos posebne dažbine zavisi od vrste proizvoda - na primer najniži iznos je dinar po komadu za sveža jaja, a najviši je 80 dinara po kilogramu za sve vrste sireva.

Ona je pojasnila da će se sve posebne dažbine naplaćivati prilikom carinjenja. Odluka o određivanju proizvoda na koje se plaća posebna carina u skladu je sa propisima koji važe za naplaćivanje carina i predstavlja deo uvozne zaštite u oblasti poljoprivrede, istakla je Davidović.

Odluka je specifična, ocenila je ona, jer se ne propisuje za industrijske proizvode, već samo za poljoprivredne i prehrambene proizvode i donosi se na kraju godine, a stupa na snagu od 1. januara naredne godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: