Šta sa nabavkama iz stranih kredita

Direktor "Transparetnosti Srbija" Nemanja Nenadić izjavio je da ta organizacija nije zadovoljna Predlogom Zakona o javnim nabavkama koji se nalazi u Skupštini.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 28.12.2012.

11:06

Default images

Kako objašnjava Nenadić iz njega su u potpunosti izuzete nabavke koje se finansiraju iz stranih kredita.

"Transparetnost Srbija je upozoravala da pored Zakona o javnim nabavkama treba uporedo menjati i Zakon o budžetskom sistemu, pre svega da bi se obezbedilo bolje planiranje i kontrole u toj fazi procesa gde se gubilo dosta novca zato što su nabavljene neke nepotrebne stvari", rekao je Nenadić za RTS.

On je istakao da izmene krivičnog zakonika, koje su se nedavno desile, nisu donela najsrećnija rešenja u pogledu javnih nabavki.

"Stalno zaboravljamo da je jedan veliki deo nabavki u potpunosti izuzet iz zakona koji to uredjuje, a to su sve nabavke koje se finansiraju iz stranih kredita", rekao je Nenadić.

Komentarišući pisanje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, on je rekao da je izostavljanje Agencije za borbu protiv korupcije iz pisanja tog teksta nema nikakvog smisla.

"Izostavljanje Agencije za borbu protiv korupcije u pisanju Strategije nema nikakvog smisla, jer je ona trenutno zadužena za praćenje primene Strategije i oni su taj posao sasvim dobro radili", rekao je Nenadić i dodao da ljudi iz Agencije imaju najviše iskustva.

Agencija za borbu protiv korupcije saopštila je, povodom prve radne verzije Strategije za borbu protiv korupcije koju je izradilo Ministarstvo pravde, da - iako je u radnoj grupi - nije učestvovala u njenoj izradi, niti joj je tekst tog budućeg dokumenta dostavljen na uvid.

Agencija izražava zabrinutost jer je saopšteno da će Savet za borbu protiv korupcije imati nadzornu ulogu u sprovodjenju Strategije.

"To je ključna stvar. Nije logičan koncept u kome bi radno telo vlade bilo zaduženo za kontrolu nad aktivnostima drugih organa koji ne spadaju u izvršnu vlast zato što bi trebalo da Strategija, nadam se i ova, podrazumeva aktivnosti ne samo ministarstva nego i sudova, Tužilaštva, skupštine", rekao je Nenadić.

On je istakao da to ovlašćenje treba da ostane nazavisnom državnom organa, što Agencija jeste, jer "vlada može da ukine Savet svakog četvrtka, da mu zameni članove i zadatke".

Nenadić je naveo da je toj organizaciji bio upućen poziv da odluči da li će nastaviti da radi u radnoj grupi, kao što je to bio slučaj u prošloj godini, ali da, iako su prihvatili, posle toga nije bilo poziva da učestvuju u neposrednom radu na pisanje Strategije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: