Praznom džepu ostaju nameti

Gotovo sva roba iz Evropske unije sa prvim danima nove 2013. godine, trebalo bi da pojeftini u Srbiji.

Srbija

Izvor: Novosti

Četvrtak, 27.12.2012.

20:35

Default images

Ogroman broj proizvoda, među kojima su hrana, garderoba, tehnika, automobili, materijali u našu zemlju će ulaziti bez ikakvog nameta.

Čak i oni artikli kojima ostaje carina, trebalo bi da imaju povoljnije cene, jer je uvozna zaštita slabija nego lane.

Potrošači s punim pravom mogu da očekuju da od januara naredne godine manje koštaju evropske veš-mašine, frižideri, šporeti, čokolada, sladoled, testenina, kaputi, jakne, tepisi... Na sve njih carina će biti nula odsto.

Uvozne dažbine na mnoge ove proizvode smanjene su i u januaru ove godine, ali kupci na računima to nisu osetili.Trgovci i uvoznici pravdali su se da prostora za sniženja nije bilo, jer je dinar slabio.

Narednih meseci, međutim, kurs dinara ne bi trebalo da bude izgovor. Kako se očekuje, vrednost domaće valute neće se drastično menjati, makar prvih meseci 2013. U Udruženjima potrošača, međutim, ne veruju ni u opravdanja, niti u najave uvoznika. Smatraju da smanjenje ili ukidanje uvoznih nameta neće biti ukalkulisano u cene u srpskim radnjama.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović kaže da Vlada do sada nije na pravi način štitila domaće proizvođače i da ih smanjenje carina može dodatno ugroziti.

" Veliki problem u Srbiji je sprega proizvođačkog, uvozničkog i trgovačkog lobija, i svaka konkurencija je dobro došla", tvrdi Papović.

Dok potrošači iščekuju da će im liberalizacija tržišta sačuvati koji dinar u džepu, domaći proizvođači upozoravaju da smo "vrata“ prerano otvorili. Domaći proizvodi teško mogu da pariraju evropskoj konkurenciji.

Prema procenama, oko 50 odsto tržišta izbegava plaćanje poreza i dažbina. I po međunarodnom zakonu, kada se proceni da je tržište jedne zemlje nestabilno, mogu se uvesti finansijske i robne kvote, odnosno ograničiti količina robe koja se može uvesti.

To su, na primer, prošle godine učinili Nemci, kada je u pitanju bio uvoz kineske robe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: