Akcize protiv crnog tržišta duvana

Novi zakon o akcizama donosi novo opterećenje duvanskoj industriji, ali i vodi Srbiju ka bržoj harmonizaciji sa EU u oblasti oporezivanja duvanskih proizvoda.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 26.12.2012.

10:41

Default images

Direktor za korporativne i regulatorne poslove kompanije Britiš-Ameriken tobako (BAT) Srđan Lazović je rekao da je novim zakonom određeno povećanje akciza dva puta godišnje, u naredne četiri godine, prvo sledi 1. jula 2013.

"Imaćemo na svakih šest meseci povećanje specifične akcize, koja će u početku biti podizana dva, a u kasnijim fazama 2,5 dinara nominalno. Kada se to inflacionira i kada se doda PDV, to su mnogo veći iznosi“, objašnjava Lazović.
On zakon, ipak, ocenjuje dobrim. Njime će, kaže, biti onemogućeni akcizni skokovi poput onih koji su obeležeili godinu koja ističe, i koji su uticali na rast crnog tržišta duvana.
"Crno tržište duvana je nešto što je apsolutno protivno zakonima Republike Srbije. Sav rezani duvan koji se prodaje i putem interneta i na zelenim pijacama, to je nešto na šta bi državni organi trebalo da reaguju, jer to je direktan gubitak novca za državni budžet. Naravno, gubitak je i za samu duvansku industriju“, dodaje Lazović.
Lazović kaže da je u 2012., postojao veliki deficit u budžetu, da je Vlada Republike Srbije odlučila da ga popuni visokim akcizama. "Ona je i kreirala to crno tržište, međutim sada očekujemo i apelujemo na državne organe da u što je moguće u kraćem vremenskom periodu suzbiju ovu pojavu, koja je poprilično uzela maha“, rekao je Lazović.
U Srbiji je posebno važno sprečiti rast crnog tržišta imajući u vidu značaj duvanske industrije za sam državni budžet, dodaje direktor BAT-a. Srbija je jako specifično tržište u tom smislu, jer prihodi od cigareta, kako akciza, tako i PDV, u 2012.godini učestvovali su sa 14 posto u državnom budžetu. U EU taj prosek je izmedju dva i tri posto.
"Svaka promena Zakona o akcizama mora da bude pažljivo sagledana, jer ukoliko se preterano dižu akcize, može doci do distorzije tržišta, gde smo na gubitku i duvanska industrija i sam državni budžet. Niko ne beži od povećanja akciza, medjutim, bitno je da se akciza povećava u skladu sa kupovnom moci stanovništva, kako ne bi dovelo do distorzije domaćeg tržišta“, objašnjava Lazović.
Upravo ta predvidivost akciznog opterećenja je dobra strana novog zakonskog dokumenta, a to ima velikog značaja i za proces postepene harmonizacije oporezivanja duvanskih proizvoda u Srbiji sa EU.

"Bitno je da naglasimo da je Srbija u dobroj meri već usaglašena sa EU po pitanju akciznog sistema. Ali, minimalna akciza danas u Srbiji još je poprilično udaljena od minimalne akcize koja važi u EU. Taj period harmonizacije će možda trajati narednih desetak godina, ali upravo novousvojeni zakon predstavlja dobru polaznu osnovu za dalju harmonizaciju za Evropom u ovom pogledu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: