Porez na imovinu veću od 35 miliona

Plaćanje poreza u Srbiji uskoro će postati još ozbiljnija obaveza za najbogatije u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 22.12.2012.

16:06

Default images

Svi koji imaju imovinu veću od 35 miliona dinara imaju obavezu da je prijave Poreskoj upravi od 15. januara do 15. marta naredne godine nakon čega će se utvrditi da li ona odgovara njihovim prihodima i da li će im biti naplaćen porez od 20 posto.

Savetnica ministra finansija Milica Bisić kaže za B92 da to nije novi porez već obaveza određene kategorije građana da podnesu informativnu prijavu.

"Poreska uprava može da pozove lice da dostavi podatke za oporezivanje. Imovina veća od 35 miliona dinara se oporezuje sa stopom od 20 odsto. U tu imovinu ulaze nepokretnosti, vlasništu u preduzećima, gotov novac, ušteđevina. Ukoliko prihodi koji se oporezuju objašnjavaju vrednost imovine onda nema poreza a ako ne onda se ta razlika oporezuje po stopi od 20 odsto", kaže Bisićeva.

Šta u slučaju kada neko uzme kredit za stan, da li se i vrednost tog kredita računa u imovinu koja se oporezuje?

Vi dokazujete izvore prihoda za kupovinu nepokretnosti, uzimanje kredita je legitiman izvor za kupovinu stana tako da nema mesta oporezivanju.

Da li vam se ova ideja za oporezivanje javila po ugledu na franscuskog predsednika Fransoa Olanda koji je poznat po tome što je uveo poreze za bogate?

Ne, ovo je postupak koji obezbeđuje da poreski obveznici plate porez na ukupne prihode po već spomenutoj jedinstvenoj stopi od 20 odsto.

Da li imate neke procene koliko bi novca moglo da se slije u budžet od ovog poreza?

Postoje procene ali treba da se zna da kada su prihodi u pitanju postoje veliki rasponi. Potrebno je vreme da se obrade podaci. Ne bih spekulisala sa brojem prihodima. A i suštinski cilj je da se unapredi poreska kultura u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: