Inflacija - NBS ne može sama

Uzroci inflacije u Srbiji najvećim delom leže van monetarne sfere zbog čega restriktivna politika centralne banke ima ograničen uticaj na njeno snižavanje.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 19.12.2012.

09:57

Default images

Zato će njeno svođenje u okvire od četiri plus minus 1,5 odsto zacrtane za kraj 2013. biti potrebne dodatne ekonomske mere u drugim oblastima, ocenili su danas ekonomisti u izjavama Tanjugu.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić istakao je da je borba Narodne banke Srbije (NBS) protiv relativno visoke inflacije proteklih nekoliko godina uglavnom bila nedovoljno uspešna, odnosno i pored restriktivne monetarne politike, cene u Srbiji i dalje rastu.
Savić je izrazio bojazan da bi zbog restriktivne monetarne politike koja će se po svoj prilici voditi u narednoj godini, imajući u vidu visoku stopu inflacije zabeleženu u ovoj godini, mogao da strada oporavak proizvodnje, odnosno rast zaposlenosti i izvoza.
"Bojim se da u toj borbi, kako se to figurativno kaže, sa prljavom vodom ne izbacimo dete iz korita", naglasio je Savić.
Ukoliko se desi da i u 2013. godini izgubimo vreme i ne oporavimo ozbiljno proizvodnju, povećamo zaposlenost i izvoz , "bojim se da ćemo doživeti situaciju koja je slična Grčkoj", rekao je on.

"Nije dovoljno samo boriti se na način kako se bori NBS i očigledno je da mnogo veći prostor mora dobiti antimonopolska politika, a Komisiji za zaštitu konkurencije, treba dati mnogo veća prava, ali i mnogo veću odgovornost", naveo je Savić.

Kako je naglasio, Srbija se mora mnogo ozbiljnije obračunati sa onim trgovcima i proizvođačima koji koriste situaciju da se svega njih nekoliko nalazi na tržištu i da, praktično, dižu cene do nivoa koliko to njima odgovara.

"Tu postoji iskustvo u svetu, kako zakonska, tako i praktična rešenja koja se moraju vrlo odlučnije primenjivati, a ne da nam se desi situacija da, na primer, Komisija donese nekoliko odluka de se preduzeća ili kompanije koje su očigledno koristile srpsko tržište na nedozvoljeni način, kažnjavaju oduzimanjem dela dobiti, a da druge nadležne institucije kasnije oslobode te kompanije od odgovornosti", dodao je on. Ekonomista Dragovan Milićević istakao je da će ukoliko se, u sadejstvu sa merama monetarne politike, ne primene još neke mere, odnosno fiskalna prilagodjavanja, teško biti ostvarena ciljana inflacija.
"Mnogo negativnih tendencija je prisutno, imate jednu veliku neravnotežu u ekonomiji Srbije, i spoljnu i unutrašnju, i bojim se da neće samo monetarna politika moći da bude uspešna u tom nastojanju, pogotovo što je jedini, pod znacima navoda, efikasan instrument monetarne politike referentna kamatna stopa", rekao je on.

"Ona utiče na tražnju za novcem, to je tačno, medjutim, utiče i na restriktivne tendencije u realnom sektoru jer je i ovako novac skup", precizirao je Milićević ocenjujući da će privreda i dalje biti istiskivana sa finansijskog tržišta zbog ulaganja banaka u državne hartije od vrednosti.

"Teško da se može bez korenite reforme sistema. Mi imamo još uvek stari ekonomski model, koji nije dao nikakve rezualtate. Dospeli smo u situaciju da industrijska proizvodnja čini 13 odsto BDP-a, da je izvršena totalna deindustrijalizacija, a mi i dalje forsiramo taj isti model", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: