Zakon o zadrugama sledeće godine

Novi zakon o zadrugama trebalo bi da bude usvojen na proleće naredne godine.

Srbija

Izvor: Beta

Utorak, 18.12.2012.

11:19

Default images

"U januaru je planirana skraćena javna rasprava o nactu novog zakona o zadrugama, koji bi trebalo da se nadje u skupštinskoj proceduri na prolećmnom zasedanju parlameta", izjavila je savetnica u Ministarastvu finansija i privrede Dragijana Radonjić Petrović.

Ona je istakla da zemljoradničke zadruge predstavlju potencijal za oživljavanje poljoprivrede, ruralni i lokalni ekonomski razvoj i omogućavaju smanjenje migracija iz seoskih područja.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Senad Mahmutović istakao je da će država sve učiniti da zemljoradničke zadruge ponovo budu okosnica razvoja poljoprivrede i sela i da budu uključene u sve segmete agrarnog razvoja i razvoja sela što do sada nije bio slučaj.

On je dodao da će se zadrugama obezbediti podsticaji, kao i za sve druge učesnike u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Najbolji mehanizam investicija u poljoprivredu je preko zadružnog sektora," istako je on, navodeći da postojeći zakon ne nudi najbolja rešenja za ovu oblast.

Predsednik Zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović naveo je da je u Srbiji trenutno registrovano 1.733 zemljoradničke zadruge od kojih je 1.503 aktivno.

On je rekao da je u 2012. osnovano 53 novih zemljoradničkih zadruga, što je na nivou prethodnih godina, ali je istovremeno u stečaju 92, a u likvidaciji 52.

Prema njegovim rečima, zemljoradničke zadruge imaju u Srbiji 32.700 zadrugara i više od 100.000 kooperanata.

Prema podacima Ministarstva finansija i privrede, u Srbiji su registrovane 2.124 zadruge, u kojima članstvo ima 123.000 gradjana, a zadruge su organizovane u 16 zadružnih saveza.

Od ukupnog broja zadruga, 67,1 odsto su zemljoradničke, 17,8 studentsko-omladinske, 6,9 odsto stambene, 4,1 zanatske, 0,4 potrosačke zadruge, dok 3,8 odsto čine druge vrste zadružnog udruživanja koje se uglavnom mogu podvesti pod socijalno zadruživanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: