Razvojni fond već do kraja godine

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da bi razvojni fond AP Vojvodine mogao da bude osnovan već do kraja ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 07.12.2012.

11:53

Default images

Prema njegovim rečima, ta institucija će nastaviti plasmane u razvoj privrede pokrajine.

On je precizirao da će, u skladu sa u četvrtak postignutim sporazumom, RBV praktično biti podeljena na dva dela i to tako što će depoziti građana i privrede biti preneti na neku drugu banku, koja ponudi najbolje uslove.

Ostatak imovine RBV, u koju spadaju zgrade i plasmani, ići će u novoosnovani razvojni fond Vojvodine.

RBV nastavlja da radi do trenutka prenosa njene imovine i obaveza na njene “naslednike” a kako je rekao Radoman, procenjuje se da će na budući razvojni fond pokrajine biti preneto oko 18 milijardi dinara.

Suvlasnici razvojnog fonda Vojvodine biće republika i pokrajina, tako što će upravljačka prava ostvarivati u odnosu 78,11 odsto Vojvodina i 21,89 odsto Republika Srbija, što je identično i odnosu u proceduri emitovanja obveznica u iznosu od oko 70 miliona evra na pet godina, kako bi bili pokriveni neosigurani depoziti RBV.

Potpredsednik pokrajinske vlade Dragoslav Petrović rekao je da je važno to što će Vojvodina biti većinski vlasnik razvojnog fonda i dodao da će, od ukupno devet članova upravnog odbora te institucije, njih sedam biti predstavnici pokrajine.

Petrović je ocenio da je osnivanje razvojnog fonda, odnosno njegovo “reosnivanje”, mnogo bolje nego da je RBV dokapitalizovana, kako je ranije bilo planirano.

On je podsetio da je pokrajina morala da ukine Fond za razvoj Vojvodine, jer nije bio osnovan skladu sa odgovarajućom zakonskom regulativom, i dodao da će novi razvojni fond biti u skladu sa zakonom. Vlade Srbije i Vojvodine potpisale su sporazum da status RBV bude rešen po modelu prenosa imovine i obaveza na neku drugu banku, odnosno Razvojni fond Vojvodine, saopštila je kancelarija Vlade Srbije za odnose s medijima.

Sporazumom je predviđen prenos aktive i pasive na onu banku koja ponudi najbolje uslove za prenos, u skladu sa Zakonom o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije.

"Reč je o blizu 110 miliona evra osiguranih depozita i blizu 100 miliona neosiguranih depozita, odnosno oko 80. 000 deponenata", navodi se u saopštenju.

Svi deponenti i štediše Razvojne banke "mogu biti potpuno spokojni jer su njihova sredstva, do sada deponovana u ovoj finansijskoj instituciji, potpuno sigurna i obezbeđena".

Sporazumom je između ostalog predviđeno osnivanje, po hitnom postupku, Razvojnog fonda Vojvodine, u kojem će učešće i upravljačka prava ostvarivati Vojvodina i Srbija u odnosu 78,11 odsto pokrajina i 21. 89 odsto Republika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: