Novi red i 448 putničkih vozova

Po novom redu vožnje železnice, od 9. decembra ove do 14. decembra 2013. godine, saobraćaće ukupno 448 putničkih vozova na domaćim i medjunarodnim linijama.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.12.2012.

14:36

Default images

U unutrašnjem putničkom saobraćaju redovno će saobraćati 412 vozova, od toga 270 lokalnih putničkih vozova, 31 voz iz sistema Beovoza, 105 Bg vozova i šest daljinskih vozova, navedeno je u saopštenju Železnica Srbije.

U međunarodnom putničkom saobraćaju, planirano je 20 međunarodnih i 16 pograničnih vozova.

Novim redom vožnje predviđena je mogućnost da saobraća još 32 voza, ako zatreba, tako da je predviđeno ukupno 480 vozova. Novi red vožnje pretrpeo je najveće izmene u delu međunarodnog saobraćaja.

Od pet vozova preko graničnog prelaza Šid, između Srbije i Hrvatske, saobraćaće samo voz 414/415 na relaciji Beograd-Filah-Cirih-Beograd.

Večernji voz 315/314 Beograd (21.30 sati)-Vilah, koji je planiran redom vožnje, privremeno neće saobraćati.

Po novom redu vožnje preko graničnog prelaza Šid neće saobraćati četiri vozova, jer nisu ugovoreni sa hrvatskim železnicama. Reč je o vozovima koji sada polaze iz Beograda za Sarajevo, iz Beograda za Zagreb, kao i dnevni i noćni vozovi između Beograda i austrijskog Filaha.

Od novog reda vožnje u međunarodnom putničkom saobraćaju neće saobraćati dnevni voz "Ivo Andrić", kao ni voz na relaciji Beograd-Sofija-Istanbul-Beograd i to zbog racionalnije organizacije voznih sredstava.

Voz "Andrić" je definitivno ukinut, ali je ostavljena mogućnost da se tokom godine voz za Bugarsku i Tursku ponovo uključi u saobraćaj. Neće saobraćati ni voz Beograd-Bukurešt-Beograd, jer je procenjeno da se kvalitetna železnička veza (iako uz presedanja) do glavnog grada Rumunije može ostvariti zahvaljujući novim ruskim dizel-motornim vozovima između Beograd Dunav stanice i Vršca, a zatim i savremenim "Desiro" vozovima između Vršca i Temišvara.

Beograd će i po novom redu vožnje i pored ovih restrikcija očuvati direktne železničke veze do Zagreba, Ljubljane, Filaha (Austrija), Ciriha, Budimpešte, Bratislave, Praga, Kijeva, Moskve, Sofije, Skoplja i Podgorice (odnosno Bara).

Iz ovih gradova, direktnim železničkim vezama, putnici iz Srbije moći će da vozovima stignu do bilo koje evropske metropole.

U unutrašnjem daljinskom saobraćaju saobraćaće po jedan par "Inter Siti Srbija" vozova između Beograda i Novog Sada (Srem), Subotice (Bačka) i Prijepolja teretne (Zlatibor). Daljinski vozovi iz Beograda za Užice i Zaječar po novom redu vožnje nisu ni predviđeni, a projektovane su trase za "Inter Siti Srbija" vozove "Raška" na relaciji Beograd-Kraljevo-Beograd i "Morava" na relaciji Beograd-Niš-Beograd, koji od 9. decembra neće saobraćati, uz mogućnost da u narednom periodu u slučaju potrebe ili stvaranja mogućnosti ipak krenu.

U lokalnom saobraćaju, i po novom redu vožnje biće nastavljen redovan saobraćaj vozova između Beograd Dunav stanice i Vršca, kao i između Niša i Dimitrovgrada, ponovo uspostavljen nakon višegodišnjeg prekida zahvaljujući novim dizel-motornim vozovima ruske proizvodnje, koje su Železnice Srbije nabavile prvi put nakon pune tri decenije, iz kredita međunarodne železničke banke „Eurofime“ od 43 miliona švajcarskih franaka.

Redom vožnje teretnih vozova za 2012/2013. godinu predviđeno je 16 vozova više.

Red vožnje je projektovan tako da na godišnjem nivou bude prevezeno planiranih oko 9,8 miliona tona robe odnosno blizu 2,9 milijardi "netotonskih kilometara", što je za oko dve odsto više od procenjene realizacije u ovoj godini.

Železnice Srbije su ugovorile saobraćaj 248 međunarodnih teretnih vozova, od toga je 135 vozova planirano da saobraća redovno (najmanje jednom nedeljno) i 113 vozova po potrebi.

Planiran je saobraćaj novih vozova na relacijama Dimitrovgrad - Crveni Krst - Beograd ranžirna, Resavica - Sremska Mitrovica, Sremska Mitrovica - Resavica, Bor teretna - Zaječar, Zaječar - Bor teretna, Zaječar - Prahovo pristanište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: