Afera kukuruz je borba za prestiž?

Zbog suše i opasne plesni, kukuruza će biti samo za domaće potrebe, upozoravaju ekonomisti. Bolest kukuruza, međutim, neće drastično uticati na njegov izvoz.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 05.12.2012.

10:12

Default images

I dok doktori tvrde da ne treba dizati paniku, privrednici se plaše štete koja sledi.

Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu potvrdio je da je kukuruz sa srpskih njiva zaražen. U institutu kažu da je oko 30 odsto ispitanog uzorka sadržalo aflatoksine u nedozvoljenim granicama.

Ekonomista Miladin Kovačević kaže da je moguće da se neki instituti bore prestiž i ističe da se ta vest mora ozbiljno i temeljno proveriti.

"Čak i da se pokaže nekim naknadnim nalazima da je sve to netačno, mislite li da će oni koji uvoze kukuruz potrčati da ga uvezu? Neće, to je gotovo", kaže Kovačević. Italijani su pre skoro dva meseca vratili pošiljku kukuruza jer su otkrili da je zaražena kancerogenom gljivicom. Informacija je 10. oktobra objavljena i na portalu Evropske unije, međutim, nadležno ministarstvo i dalje tvrdi da je taj kukuruz zdravstveno ispravan.

Ministarstvo je obavešteno o toj pošiljci, ali na osnovu analiza koje su urađene, kukuruz nije imao više od dozvoljenih doza aflatoksina. Ustanovljeno je da je prvo pretovarivan u Hrvatskoj, pa poslat u Italiju.

Da je ovogodišnji rod kukuruza kontaminiran potvrdile su dve institucije od kojih su proizvođači i izvoznici tražili da provere kvalitet.

Doktor Igor Jajić sa novostadskog Poljoprivrednog fakulteta naglašava da ne treba dizati paniku.

"Ne treba na to gledati tako dramatično. Kukuruz iz skladišta za koji se dokaže da postoje ozbiljne koncentracije, moguće je mešati sa zdravim kukuruzom, drugim hranivima za životinje, ili koristiti za proizvodnju bioetanola", objašnjava Jajić.

Bez obzira na to koliko je kukuruza zahvaćeno opasnom plesni, šteta će biti višestruka.

"Proizvođači stočne hrane i kukuruza za ljudsku ishranu će imati dodatne troškove za analize koje su dosta skupe", kaže Milan Prostran iz Privredne komore Srbije.

Ekonomista Stojan Stamenković kaže da će efekti svakako biti vrlo nepovoljni. "Ionako imamo prepolovljen rod kukuruza u ovoj godini. Ako se polovina od te polovine stavi samo u stočnu hranu, onda to i ovaj smanjeni bruto domaći proizvod faktički još više smanjuje", objašnjava Stamenković. Bolest kukuruza ipak neće drastično uticati na njegov izvoz. Pretekla ju je suša, zbog koje je ovogodišnji rod tek nešto više od 3,5 miliona tona, koliko je potrebno za domaće tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: