Uskoro rešenje za RB Vojvodine

Ministarstvo finansija i privrede i NBS rade na rešavanju svih potencijalnih problema s bankama u državnom vlasništvu.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

14:33

Default images

Kako je izjavio državni sekretar Vlajko Senić, jedan veliki problem je rešen, a drugi će biti rešen ovih dana, ne precizirajući o kojim bankama je reč.

Na pitanje da li je Ministarstvo dobilo predlog Vlade Vojvodine za rešavanje problema u Razvojnoj banci Vojvodine, Senić je kazao da u ovom trenutku može da kaže samo da se radi na rešavanju problema.

Senić je podsetio da je Vlada Srbije brzo i efikasno, bez troškova za poreske obveznike, rešila nasledjeni problem Agrobanke, koji je bio mnogo veći nego što se očekivalo.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić sinoć je tokom rasprave o amandmanima na budžet za 2013. u Skupštini Srbije izjavio da je stigla inicijativa pokrajinske vlade, koja je saglasna da se osigurani depoziti Razvojne banke Vojvodine prenesu na neku drugu banku na isti način na koji su depoziti Nove Agrobanke preneti na Poštansku štedionicu.

Nova Agrobanka je osnova 25. maja, pošto je NBS oduzela dozvolu Agrobanci, čije obaveze su prenete na novoosnovanu banku. Dinkić je naveo da su osigurani depoziti Razvojne banke Vojvodine 120 miliona evra, a da je vrednost neosiguranih depozita u toj banci oko 100 miliona evra.

Predlog je, kako je objasnio Dinkić, da Republika i Pokrajina zajednički emituju obveznice u vrednosti od osam miljardi dinara za neosigurane depozite, srazmerno udelu u toj banci.

Republika ima udeo od 28 odsto, a Vojvodina 72 procenata u Razvojnoj banci Vojvodine. Dinkić je rekao da bi od kreditnog portfelja Razvojne banke Vojvodine bio formiran razvojni fond Vojvodine, u kome bi takodje Republika imala udeo od 28 odsto, a Pokrajina ostatak.

Dinkić je rekao da očekuje da će uskoro, posle povrataka predsednika Vlade Vojvodine iz Kine, biti potpisan sporazum republičke i pokrajinske vlasti kojim će biti rešen slučaj Razvojne banke Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: