Dobar deo privrede nesolventan

Za oporavak privrede ključna je konsolidacija preduzeća kaže Vladimir Gligorov ekonomista Instituta za međunarodne ekonomske studije.

Srbija

Izvor: Beta

Petak, 30.11.2012.

14:07

Default images

Gligorov kaže da je dobar deo preduzeća u Srbiji nesolventan.

"To ima svoje posledice po likvidnost i ne može se drugačije reštiti, nego da se čitav javni i privatni sektor dovede na komercijalne i tržišne uslove", rekao je on novinarima uoči konferencije "Mere za izlazak iz krize - izazovi, prioriteti i rizici u Srbiji i Vojvodini 2013-2020".

Prema njegovim rečima, konsolidacija javnog i privatnog sektora olakšala bi i situaciju u bankama, jer banke imaju nenaplativa potraživanja koja su upravo posledica stanja u korporativnom sektoru.

"Dosta je važno da se napravi i fiskalna reforma u Srbiji, koja bi značajno smanjila opterećenje privrede, a to bi onda značilo i dodatno smanjenje javnih rashoda", rekao je Gligorov u Novom Sadu.

Dodao je da su rashodi u Srbiji i dalje veliki, bez obzira na smanjenja zbog inflacije, a poreski teret je čak povećan, što nije dobro za privredu koja je u "relativno rdjavom finansijskom stanju", zbog čega bi država trebala da napravi ozbiljnu poresku reformu.

"Ključni problem u Srbiji je niska zaposlenost i potrebno je napraviti jedan dobar program aktivne politike zapošljavanja, zato što sa ovim stepenom zaposlenosti teoretski i praktično se vrlo malo šta može uraditi", ocenio je Gligorov.

Govoreći o stanju u javnim i javno-komunalnim preduzećima Gligorov je rekao da je jedan od načina za poboljšanje njihove efikasnosti ulazak u javno-privatna partnerstva i veće uključivanje privatnog sektora.

"Problem je u tome što postoji veliki strah, što je prirodno, da bi se nezaposlenost dodatno povećala, a to bi se u svakom slučaju i dogodilo", rekao je Gligorov.

Saradnik Instituta za evropske studije Miroslav Prokopijević rekao je da je njegova ideja da Vlada Vojvodine podstakne lokalne samouprave da se reformišu po uzoru na Indjiju i da podrška opštinama bude preko neke vrste fonda za reforme po principu "koliko reformi toliko i podrške".

"To nije stvar koja tek tako može da se garantuje da bi bila sigurna, jer na lokalnom nivou postoje razne prepreke za reforme, kao što su višak zaposlenih, partijske veze, grupni interes i korupcija", rekao je Prokopijević.

Prema njegovim rečima, sve te pojave trebale bi da nestanu i da se ljudi prihvate drugačijeg načina rada, kako bi lokalne sredine postale bolje poslovno okruženje.

Današnji skup u Novom Sadu organizovala je Agencija za ravnomerni regionalni razvoj Vojvodine, pod pokroviteljstvom Vlade Vojvodine i Austrijske agencije za razvoj (ADA).

Cilj konferencije bio je da kroz otvoreni dijalog predstavnika akademske javnosti i donosioca odluka pruži stručnoj javnosti pregled mogućih mera i politika za izlazak Srbije iz ekonomske krize, sa posebnim naglaskom na ulozi Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: