Spoljnotrgovinski deficit 6 mlrd. $

Spoljnotrgovinski deficit Srbije u prvih deset meseci ove godine bio je 6,26 milijardi dolara, što je 1,2 odsto manje nego u istom periodu lane.

Srbija

Izvor: Tanjug

Petak, 30.11.2012.

12:40

Default images

Izvezeno je robe u vrednosti od 9,29 milijardi dolara, što čini smanjenje od 5,6 odsto u poredjenju sa istim periodom lane, a uvezeno za 15,56 milijardi dolara, što je manje za 3,9 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosi 59,7 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 60,8 odsto.
U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Italija, Bosna i Hercegovina, Rumunija i Ruska federacija.
U uvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bile su Nemačka, Ruska federacija, Italija, Kina i Madjarska.
Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima imamo potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.
Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje CEFTA sporazuma, sa kojima imamo suficit u razmeni od 1,12 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvoždja i čelika.
Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa bivšim jugoslovenskim republikama - Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom i Makedonijom. Od ostalih zemalja, ističe se i suficit sa Rumunijom i Slovačkom.
Najveći deficit javlja se u trgovini sa Kinom, kao i sa Ruskom Federacijom . Sledi deficit sa Nemačkom, Italijom i Madjarskom.
Prema odsecima Standardne medjunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imaju žitarice i proizvodi od njih - 718 miliona dolara, električne mašine i aparati - 686 miliona, obojeni metali - 569 miliona, povrće i voće - 453 miliona i proizvodi od metala, nigde nepomenuti - 424 miliona.
Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su: nafta i naftni derivati - 1,43 milijarde dolara, prirodni gas - 902 miliona, drumska vozila - 855 miliona, električne mašine i aparati - 681 milion i medicinski i farmaceutski proizvodi - 580 miliona.
Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima učešće u ukupnom uvozu 7,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: