Poslodavci o izmenama zakona o radu

Udruženje poslodavaca Srbije (UPS) saopštilo je da je Ministarstvu rada i zapošljavanja podnela incijativu za izmene Zakona o radu, koja obuhvata 44 člana.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 30.11.2012.

12:32

Default images

Unija je te izmene predložila u želji da doprinese rešenju krize nezaposlenosti i unapredjenju strategije zapošljavanja, odnosno rešenju manjkavosti, iznalaženju fleksibilnijih rešenja i uklanjanju očiglednih propusta u pozitivnom radnom zakonodavstvu, navodi se u saopštenju UPS-a.

Kako se ističe, medju slabostima radnog prava u Srbiji koje je neophodno što pre otkloniti je visok stepen nefleksibilnosti većine odredbi i formalizovanost, što, ističe se, koči privredu u prilagodjavanju dinamičkoj promeni ambijenta i manjem zapošljavanjuzbog uzdržavanja poslodavaca.

Precizira se da u sadašnjem zakonu ne postoji mogućnost fleksibilnih oblika rada, mogućnost zasnivanja radnih odnosa, mogućnost zasnivanja radnog odnosa na odredjeno vreme nezavisno od razloga, mogućnost trajanja ovog rada duže od 12 meseci.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca rekao je ranije agenciji Beta da izmenama Zakona o radu prava zaposlenih koji savesno rade i koji imaju rezultat u svom poslu neće biti ugrožena.

Poslodavci su, kako je rekao, predložili da se sam proces primanja na posao i davanja otkaza učini jedostavnijim, kao i smanjenjebirokratskih pocedura u toku samog procesa rada i obezbedjivanja prava zaposlenih i smanjenje izdataka preduzeća.

Rajić je rekao da je najveće opterećenje i prepreka zapošljavanju obaveza poslodavaca da isplaćuje otpremnine za sve godine staža radnika.

On je dodao da se u većini evropskih zemalja otpremnine uopšte ne isplaćaju, dok se u drugim zemljama sa sličnim BDP-om kao Srbija isplaćuje samo za godine provedene kod tog poslodavca, što je predlog i poslodavaca u Srbiji.

Na pitanje da li su spremni na neki kompromis, pošto se sindikati oštro protive ovom predlogu, Rajić navodi da su poslodavci mogli da traže i potpuno ukidanje otpremine, i da su već napravili kompromis time što pristaju na ovo rešenje.

"Smatramo i da se rad na neodredjeno treba produžiti na tri godine, jer je u Srbiji najkraći i kod zemalja u okruženju taj rok je od dve do pet godina", rekao je Rajić.

Rajić navodi da je razlog što taj rok treba produžiti to što se svaka druga novosnovana firma u Srbiji ugasi u roku od tri godine i ukoliko je radnik prijavljen na odredjeno, poslodavac je dužan da plaća otpremninu, a ti troškovi su za njega ogromni.

Poslodavci smatraju da treba uvesti fleksibilne oblike rada, iako se sindikati tome protive, jer će se, kako navodi Rajić, na taj način dati veća šansa nezaposlenima.
Poslednje Izmene i dopune Zakona o radu koji je sada na snazi usvojene su 2009. godine. Državni sekretar u Ministarstvu rada Srbije Zoran Martinović rekao je ranije agenciji Beta da će se na izmenama Zakona o radu raditi i sledeće godine i da će država insistirati na što većem stepenu saglasnosti socijalnih partnera.

"Plan je da početkom sledeće godine pokrenemo radnu grupu koja je radila na analizi teksta postojećeg zakona i da vidimo oko čega se možemo dogovoriti s poslodavcima i sindikatima", rekao je Martinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: