Daleko je Lihtenštajn

Kako živimo? Istraživanja pokazuju - lošije od 33 evropske zemlje.

Srbija

Izvor: RTS

Četvrtak, 29.11.2012.

21:00

Default images

U proseku, godišnje potrošimo nešto manje od tri hiljade evra, što je gotovo 20 puta manje od žitelja Lihtenštajna koji su najimućniji u Evropi.

Najsiromašniji su Moldavci, pokazuje istraživanje nemačke agencije GFK.

"Zadnjih godina opada kupovna moć posebno u siromašnijih, bogatije opštine se drže još. U međuvremenu se desile da su nas određene zemlje pretekle kao Rumunija", kaže Goran Tintor iz GfK-a.

U regionu smo sada na sredini, na žalost ne zlatnoj. Najbliži su nam Bugari, a najdalji Slovenci sa više od 10 hiljada evra po stanovniku.

"Srbija je tačno tamo gde treba da bude, jer ekonomske politike nisu bile takve da bi se brže razvijala od regiona već sporije, otuda taj pokazatelj koji nas svrstava u malo niži dom to je naša realnost i biće", navodi ekonomista Aleksandar Stevanović.

Razlike su velike i, ako se gleda samo Srbija - novčanik je najdeblji Beograđanima i Vojvođanima, a najtanji Topličanima. Tintor kaže da su i dalje velike razike između severa i juga, i dalje su velike između najbogatijih opština Vračara i Bojnika ili Crna trava.

"Prosto koncentracija u siromašnim zemljama je u dva tri centra a siromašni se teško i sporo razvijaju", kaže Tintor.

Stevanović kaže neko će jesti kupus, neko forsirati meso, a da u svakom društvu postoje nejednakosti i one nisu loše jer pokreću ljude.

Zanimljivo je da Beograđani, u proseku, godišnje mogu da potroše 500 evra više od Rumuna, ali i 500 evra manje od onih koji žive u Crnoj Gori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: