"Autoput neće ugroziti Savinac"

Preduzeće Koridori Srbije saopštilo je da su neopravdana strahovanja stanovnika Savinca da će autoput Beograd-Jadran, narušiti turistički potencijal tog kraja.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

19:13

Default images

"Prema projektnoj dokumentaciji trasa autoputa u zoni naselja Savinac prolazi u blizini škole i crkve a objekti za koje strahuju meštani Savinca nisu u zoni pojasa eksproprijacije niti su predviđeni za rušenje", ističe se u saopštenju Koridora.

Dodaje se da je planom zaštite životne sredine obuhvaćena i izrada zaštitnih zidova od buke i to u zonama duž trase autoputa gde je trasa u neposrednoj blizini objekata.

"Predstavnici mesne zajednice Savinac, niti nadležni opštinski organi, nisu stavili nikakvu primedbu na nacrt Prostornog plana i Studiju o proceni uticaja na žvotnu sredinu, koji su u skladu sa zakonskom procedurom tokom izrade projektne dokumentacije bili izloženi na javni uvid", navodi se u saopštenju "Koridora Srbije".

To preduzeće je, kako je objašnjeno, investitor i nosilac izgradnje putnog pravca E 763 Beograd-Južni Jadran i dužno je da, pre početka izgradnje, prethodno pribavi zakonom definisanu dokumentaciju, neophodnu za početak radova.

Projektnu dokumentaciju za deonicu Ljig-Preljina, na zahtev Puteva Srbije izradili su Saobraćajni institut CIP, za deonicu Takovo-Preljina, i Institut za puteve, za deonicu od Ljiga do Boljkovca i deonicu od Boljkovca do Takova.

Preduzeće Koridori Srbije je navelo da nije učestvovalo u izradi prostornog plana, niti bilo koje faze prilikom izrade projektne dokumentacije za deonicu autoputa Beograd- Južni Jadran.

Predstavnici Mesne zajednice Savinac su najavili da će sprečiti radove na toj deonici jer ugrožavaju autentičnost njihovog naselja.

Oni traže pomeranje trase autoputa koja, kako tvrde, prema projektnoj dokumentaciji, ide preko škole koja je izgrađena 1889. godine, a ugrožava i crkvu gde je sahranjena Mina, kćerka Vuka Karadžića, i preci kneginje Ljubice, kao i izvorište lekovite vode i hrast star 450 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: