Zakon demontira komorski sistem?

Stupanje na snagu novog Zakona o privrednim komorama, od 2013, moglo bi da dovede do demontiranja komorskog sistema u Srbiji.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

15:08

Default images

Ovo je ocena članova Odbora i Foruma malih i srednjih privrednih društava Privredne komore Srbije.

Predsednik tog odbora Boško Stanisavljević naveo je na sednici u PKS da su Odbor i Forum MSPP imali aktivnu ulogu u procesu rešavanja akutnih problema u privredi, ali da uvodjenjem ovog zakona može doći do problema u funkcionisanju komore.
Učesnici današnje zajedničke sednice Odbora i Foruma MSPP PKS, podsetili su da novi Zakon o privrednim komorama, izmedju ostalog predvidja ukidanje obaveznog članstva u njima.
Oni smatraju da će stupanjem na snagu tog zakona komorski sistem biti demontiran, ukazujući da u gotovo svim zemljama EU postoji sistem privrednih komora te da je članstvo u njima obavezno.
Ministarstvo finansija ranije se izjasnilo da bi taj zakon trebalo da stupi na snagu onako kako je i predvidjeno. Zakon o privrednim komorama donet je pre više od tri godine i Ministarstvo finansija smatra da je bilo dovoljno vremena da se svi zainteresovani pripreme za stupanje na snagu novog zakonskog rešenja.
Zakon o privrednim komorama usvojila je Skupština Srbije u maju 2009. i on pored ukidanja obaveznog članstva u komorama uvidi i mogućnost da preduzeća sama izaberu način kako da se udruže.
Stanisavljević je podsetio da je prethodnih godina formiranjem Foruma u PKS bio uspostavljen dijalog sa Vladom Srbije, izrazivši nadu da će i sa novom vladom ta komunikacija biti uspešno nastavljena.
Koordinator MSPD i Zajednice preduzetnika Aleksandar Gračanac ukazao je da je nova vlada, formiranjem koordinacionog tima za privredni preporod i aktivno uključenje predsednika PKS Miloša Bugarina u taj tim, nagovestila da će PKS biti važan činilac u donošenju narednih ekonomskih poteza u brzom prevazilaženju recesionih trendova koji opterećuju poslovanje privrednih subjekata.
On je podsetio da je upravo ovaj odbor PKS predložio i aktivno učestvovao u lobiranju za ukidanje parafiskalnih nameta, navodeći da je dobro što je Ministarstvo finansija ukinulo 138 parafiskalnih nameta, ali ne i dovoljno kako bi sektor MSP prodisao.
Prema njegovim rečima, Forum MSPP i njegovi članovi su u proteklom periodu aktivno lobirali u institucijama i predvodili delegaciju u razgovorima sa Ministarstvom finansija.
Pregovori su vodjeni o pripremi nacrta zakonskih rešenja, eliminisanju nepotrebnih administrativnih procedura, smanjenju administrativnih troškova za poslovanje (parafiskalnih troškova), izmene PDV-a - za plaćanje po realizaciji poslovnih transakcija, istakao je Gračanac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: