Otvoren Sajam preduzetništva

Jedanaesti po redu Međunarodni sajam preduzetništva "Biznis baza 2012" i četvrti Sajam lokalnih samouprava pod sloganom "Poveži se", danas otvoreni.

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 29.11.2012.

12:22

Default images

Tokom naredna tri dana predstaviće 300 domaćih i inostranih privrednika i preduzetnika kao i 100 opština i gradova Srbije.

Sajam je otvorila ministarka regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović rekavši da je održavanje ovakvih sajmova veoma važno budući da će opštine i gradovi, kao i preduzeća, predstaviti svoje potencijale i sve što mogu da ponude u cilju unapredjenja ekonomskog i lokalnog razvoja.
Ona je navela da je održavanje ovakvih manifestacija u skladu i sa planovima resornog ministarstva koje je upravo želelo da poveže lokalne vlasti i preduzetnike.
"Praksa je pokazala da su najuspešnije opštine one koje imaju razvijenu privredu a najuspešnija preduzeća ona koja u opštinama imaju dobre partnere", poručila je Kalanović.
Ministarka regionalnog razvoja je navela da privreda Srbije jeste u teškom stanju i da postoje regionalne razlike, velika nezaposlenost, ali da su loklane samouprave i preduzeća koje će se predstaviti na ovoj sajamskoj manifestaciji pokazali da su odlučni da se bore protiv toga.
Ona je poručila da bi sajam trebao da preraste u manifestaciju koja bi doprinela stvaranju boljeg ambijenta za privlačenje investitore.
Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas istakao je na svečanosti otvaranja sajma da su ekonomski razvoj i bolji standard gradjana mnogo važniji od dnevne politike
On je podsetio da Beograd stvara 39.6 odsto ukupnog BDP-a zemlje, a da je njegova želja da grad nastavi i dalje da se razvija ali i ostatak Srbije kako bi i druge opštine u zemlji dostigle standard koji Beograd ima.
"Daleko od toga da se u Beogradu dobro živi, daleko od toga da su plate velike, ali je u odnosu na ostatak Srbije mnogo bolje", rekao je i podsetio da je godišnji budžet grada Beograda 600 miliona evra godišnje, što zvuči kao mnogo a zapravo nije, kada se uporedi sa bečkih 12 milijardi evra godišnje.
Đilas je rekao da će Beograd nastojati da bude što interesantniji za investitore, kao i da će podsticati razvoj preduzeća poput PKB-a.
Najavio je i da će u decembru u Beogradu biti donet niz odluka kako bi se investitori podstakli da dodju u Beograd i da će im biti omogućeno da imaju što manje troškove prvih godina dok biznis ne počne da funkcioniše.
Gradonačelnik Beograda je rekao da će se grad truditi da pomaže najnerazvijenije opštine u Srbiji koliko to bude moguće. "Želimo da budemo lokomotiva ali da se ne odvajamo od ostalih vagona", poručio je Đilas.
Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović naveo je primere iz svoje opštine ukazajući da je prisutna ogromna nezaposlenost, da su u mnogim fabrikama uvedeni stečaji i da postoji veliki broj pravno imovinskih sporova.
On je rekao da na jugu Srbije postoje mnoge opštine koje imaju probleme kao i Vladičin Han a koji se odnose na socijane i ekonomske teškoće.
Kako je rekao cilj je da se gradi dobar poslovni ambijent, kako bi se lakše dolazilo do novčanih sredstava i završili planirani projekti.
Osnivač i direktor opšte bolnice "Bel Medik" i ambasadorka i mentor ženskog preduzetništva, Jasmina Knežević navela je svoja iskustva i navela da pre 17 godina, kada je počinjala Bel Medik, niko nije verovao da je u zdravstvu moguće napraviti dobre rezultate.
Ona je rekla da je neophodna saradnja i udruživanje kako bi se ostvarili dobri rezultati i napravio bolji poslovni ambijent.
Organizator sajma "Biznis baza" je Nacionalna agencija za regionalni razvoj sa svojom mrežom regionalnih agencija, centara i asocijacija, a Sajma lokalnih samouprava Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu, Grad Beograd, Privredna komora Beograda i Stalna konferencija gradova i opština.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: