JAT-u pomaže i Lufthanza konsalting

Radna grupa za stabilizaciju i oporavakJAT-a počinje sa radom u petak. U igri za konsultante su „Lufthanza konsalting“ i „Task avijejšn“, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 29.11.2012.

09:09

Default images

Vladina radna grupa za analizu stanja i pripremu predloga mera za stabilizaciju i oporavak „Jat ervejza“ počinje sa radom u petak - saznaju „Novosti“. Sastanak radne grupe sa direktorima i pravnim timom francuskog „Erbasa“, koji će izneti svoju ponudu za isporuku aviona srpskoj nacionalnoj avio-kompaniji, zakazan je za 10. decembar.

Dan kasnije u Beograd stižu i predstavnici konsultantske kuće „Task avijejšn“ iz Dubaija, koji su uz „Lufthanzu konsalting“ potencijalni kandidat za pomoć Vladi Srbije u restrukturiranju „Jata“.

U Nemanjinoj 11 dileme oko opstanka srpske nacionalne avio-kompanije nema. Plan je da se do kraja decembra sa proizvođačem aviona iz Tuluza potpiše memorandum o razumevanju. Osam letilica nabaviće se na lizing, a četiri će nacionalna avio-kompanija da kupi. Još nije doneta konačna odluka da li će „Jat“ kupiti četiri letilice tipa „A 320“ ili „A 319“. Stručnjaci tvrde da su „Jatu“ potrebni avioni sa više mesta za linije koje su konstantno pune, a to su London, Moskva, Pariz, Amsterdam... Takođe, ti avioni bi bili iskorišćeni u punom kapacitetu i tokom letnje sezone u čarter-saobraćaju. Po komadu „A 320“ je skuplji od „A 319“ za oko tri miliona dolara, ali ima 40 sedišta više.

Konsultantska kuća, za koju se opredeli Vlada Srbije, treba da pripremi predlog restrukturiranja, a to znači da prvo predloži destinacije ka kojima bi saobraćao „Jat“, u skladu sa tim flotu, optimalan broj zaposlenih u svim sektorima, rezanje troškova, sistem prodaje karata, kod-šerove...

Za sad je sigurno da „Jat ervejz“ ide u restrukturiranje, a o tome hoće li se formirati nova nacionalna avio-kompanija ili ne, još nije doneta konačna odluka. Zbog komplikovanih procedura velika je verovatnoća da će stari „Jat“ nastaviti sa radom, ali sa prepolovljenim brojem zaposlenih. Četiri „erbasa“ na lizing stižu na proleće, a četiri ATR na jesen. Četiri „Erbasove“ letilice koje će kupiti „Jat“ biće isporučene 2015. godine. To je plan, a naravno korekcije su moguće u skladu sa predlogom mera, koje bude doneli radna grupa i strani konsultant.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: