Ruski kredit stiže krajem februara

Krajem februara 2013. trebalo bi da bude sve spremno za realizaciju infrastrukturnih projekata u Srbiji koji će biti finansirani iz ruske kreditne linije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

14:26

Default images

Odluka Vlade Rusije da odobri kredit Srbiji je dobra vest, pregovori su trajali pune dve godine, "pre svega zato što je ruska strana imala zahteve vezane za projektnu dokumentaciju veće nego što su bili naši projekti", naglasio je ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić.

"Sada možemo sasvim ozbiljno da pridjemo pripremi dokumentacije za završetak tih projekata", istakao je ministar.

Mrkonjić je objasnio da oba parlamenta - i ruska Duma i srpska skupština u naredna tri meseca treba da usvoje potrebne zakone
"Mi smo spremni da već u martu počnemo izgradnju pre svega drugog koloseka prema Pančevu, ukupna vrednost radova je oko 55 miliona dolara", rekao je ministar.
Mrkonjić je objasnio da oba parlamenta - i ruska Duma i srpska skupština u naredna tri meseca treba da usvoje potrebne zakone, rekao je ministar.
Mrkonjić je ukazao da će radovi početi i na izgradnji nekoliko deonica na Koridoru 10, na magistralnoj pruzi izmedju Rume do Preševa, ukupna vrednost radova je oko 55 miliona dolara, sa materijalom oko 80 miliona dolara, kazao je Mrkonjić, dodajući da će dužina deonica biti oko 111 kilometara.
"Dalje u tom kreditnom aranžmanu su i pruga Valjevo-Loznica, ukupna vrednost radova je oko 270 miliona dolara i remont pruge Beograd-Bar, ukupna vrednost je oko 200 miliona dolara", naveo je Mrkonjić.
Iz paketa ruskog kredita biće nabavljeno i 15-tak novih dizel motornih vozova za potrebe srpskih železnica rekao je Mrkonjić.
Ministar je skrenuo pažnju da su pregovori o ugovaranju kredita teški, i "nijedna od zemalja koja daje kredit, ne daje ga tek tako, mora da bude dosta stvari uslovljeno i sa jedne i druge strane".

"Rusi su tražili da rade zajedno sa nama te objekte, mi smo to i prihvatili", ukazao je Mrkonjić, napominjući da su uslovi pod kojima će kredit biti odobren "veoma povoljni."
Vlada Rusije je donela odluku da odobri Srbiji petogodišnju kreditnu liniju za infrastrukturne projekte u vrednosti od 800 miliona dolara uz godišnju kamatu od 4,1 odsto, izjavio je juče u Moskvi ruski ministar finansija Anton Siluanov.
"Danas je vlada razmatrala pitanje odobravanja kredita Srbiji. To je vezani kredit i namenjen je infrastrukturnim projektima - za izgradnju novih železničkih pruga, remonte, kupovinu lokomotiva i drugo. Suma iznosi 800 miliona dolara na period od pet godina", rekao je Siluanov".
Ministar je precizirao da se ta kreditna linija otvara počev od tekuće godine, prenela je agencija RIA Novosti.Srbija je zatražila od Rusije kredit od milijardu dolara još 2008, a sporazum o dodeli kredita potpisan je u aprilu 2010.
Prva tranša u visini od 200 miliona dolara puštena je takodje 2010. i bila je namenjena popunjavanju budžetskog deficita Srbije.Ostalih 800 miliona dolara Rusija je bila spremna da pusti samo za infrastrukturne projekte, uz uslov da zvanični Beograd dostavi tehničko-ekonomsku opravdanost, ali je Srbija odugovlačila sa pripremom projektne dokumentacije.
U septembru je zamenik ruskog ministra finansija Sergej Storčak izjavio da se planira da uz pomoć kredita "Ruskih železnica" bude rešen zadatak izgradnje železničkih magistrala u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: