Gorivo treba da pojeftini 5 dinara

Gorivo u Srbiji trebalo bi da pojeftini za oko pet dinara po litru kod naftnih kompanija koje se derivatima snabdevaju kod Naftne industrije Srbije (NIS).

Srbija

Izvor: B92

Subota, 24.11.2012.

13:13

Default images

Razlog za to pojeftinjenje je smanjenje troškova transporta koje kompanije imaju, s obzirom da više ne moraju da uvoze derivate evro kvaliteta iz zemalja okruženja, već to mogu da rade kod NIS koji je završio modernizaciju rafinerije u Pančevu i u potpunosti prešao na proizvodnju derivata evro kvaliteta, izjavio je predsednik UO Nafta AD Nebojša Atanacković.

"Zbog smanjenja troškova dopreme uvoznih goriva cena derivata, dizela i benzina, mogu biti niže za pet i više dinara," kazao je Atanacković i dodao da Srbija sada nema ozbiljan uvoz benzina od 98 ili 100 oktana koji postoje u okruženju i da kod njih neće biti pojeftinjenja.
Završetak modernizacije rafinerije u Pančevu će pozitivno uticati na smanjenje cena, ponovio je Atanacković, ali i naglasio da u Srbiji, medjutim, još ne postoji dovoljno razvijeno tržište naftnih derivata, zbog čega bi mnoge stvari trebalo pomeniti i drugim kompanijama omogući da se bez posebnih zahteva bave veleprodajom.

"Jedino kvalitetno razvijeno tržište garantuje da će i cene biti niže," istakao je Atanacković i dodao da samo ukoliko postoji prava konkurencija na tržištu to se odražava na maloprodajnu cenu.
Ekološki čistija goriva su bolja i za nove i stare automobile, kazao je Atanacković i istakao da su već sada vlasnici automobila koja troše dizel, uveliko prešli na dizel evropskog kvaliteta, a domaći D-2 koji će se proizvoditi samo do kraja ove godine, se veoma malo koristi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: