"Dinkićeve izjave nam nanose štetu"

Razvojna banka Vojvodine:Šteta od izjava ministra finansija Mlađana Dinkića na račun banke "meri se milionima". Dinkić:Nisam bio ministar kad su gubici nastali.

Srbija

Izvor: Beta

Subota, 24.11.2012.

12:16

Default images

U otvorenom pismu Dinkiću, ta banka poručila je ministru finansija da će biti samo "još jedna u nizu banaka" koje je "ugasio", ukoliko uspe da svojim napadima uništi RBV.

"Čudno je da kao dugogodišnji ministar finansija ne razumete da zatvaranje i rušenje nisu cilj, nego otvaranje, obnova i izgradnja", navodi se u pismu.

RBV je navela da je portfolio banke, iako daleko od idealnog, "ipak mnogo bolji i kvalitetniji od rezultata Dinkićeve dugogodišnje ministarske karijere i ugleda kod gradjana".

"Dok naši depoziti rastu, uprkos negativnoj kampanji koju sistematski vodite protiv banke, vaš ugled se urušava na pokušajima da umnožite naše probleme. Depozite klijenata koji pod pritiskom odlaze nadomešćuje poverenje gradjana koji dolaze u banku", navodi se u pismu.

Dodaje se da RBV mora da zaštiti klijente i vlasnike, među kojima je i Republika Srbija, ali da je sve teže sa "braniti državu od sopstvenih činovnika na visokim pozicijama".

"Kao što ste netačno i zlonamerno navodili procenat nenaplaćenih kredita i izjednačavali kriminalne radnje u Metals banci sa RBV, tako vam se sada u epskom snu javlja 'da će istraga koja uskoro kreće' dokazati proneveru fantastične cifre u iznosu 300 miliona evra", navodi se u pismu.

RBV je poručila Dinkiću da je dužan da odmah preduzme korake ukoliko ima saznanja o počnjenim krivičnih dela, i da mu je odgovornost veća samim tim što je resorni ministar u republičkoj Vladi.

"Ostaje nam samo da pitamo da li imate ijedan konstruktivan predlog ili rešenje osim blaćenja i urušavanja državne Banke. Ukoliko nemate, molimo vas da ne koristite RBV kao izgovor za politička prepucavanja, loš budžet i političke neuspehe", navodi se u otvorenom pismu RBV.

Dinkić je juče izjavio da se cela "ujdurma" oko finansiranja Vojvodine podigla zbog straha od istrage za nenamensko trošenje novca u RBV koja, kako je rekao, ovih dana treba da se pokrene.

"Mislim da je cela ova ujdurma koja se podigla zapravo strah od istrage za nenamensko trošenje novca u RBV i Fondu za kapitalna ulaganja koje ovih dana treba polako da se pokrene", rekao je Dinkić novinarima u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, pokrajinska administracija želi da skrene pažnju javnosti na potpuno drugi teren politike da bi eventualno neku individualnu odgovornost pojedinih ljudi stavili sa strane. Dinkićevu izjavu oštro su kritikovali i funkcioneri Vlade Vojvodine.

Dinkićev odgovor RBV

U odgovoru RBV koji je stigao iz Ministarstva finansija kaže se da ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, izjavama koje je davao u javnosti, ne može biti odgovoran za astronomske gubitke Razvojne Banke Vojvodine (RBV) od 300 miliona evra i katastrofalno rukovođenje ovom institucijom, jer u vreme kada su gubici nastali on nije ni bio ministar finansija. Ministarstvo finansija je podsetilo da je RBV već nekoliko puta bezuspešno dokapitalizovana novcem građana Srbije u ukupnoj vrednosti od 150 miliona evra i to za vreme prethodne vlade u kojoj je premijer i ministar finansija bio Mirko Cvetković.
"Takođe, podsećamo da u ovom trenutku RBV ponovo ima novi minus od 150 miliona evra, koji je takodje nastao pre nego što je gospodin Dinkić uopšte izabran za novog ministra finansija", navedeno je u saopštenju.
Jedino u čemu je Mlađan Dinkić povezan sa ovim slučajem jeste činjenica da od trenutka stupanja na dužnost ministra finansija i privrede, on javno apeluje da se utvrdi individualna odgovornost za gubitke RBV od 300 miliona evra, koji padaju na teret svih gradjana Srbije.

"Pošto je rasprava o budžetu trenutno u toku, važno je napomenuti i da kada grupa ljudi, koja očito nestručno upravlja bankom i pravi ovakve astronomske minuse, kaže da je budžet države manjkav - to je zapravo najveći kompliment koji budžet može dobiti", zaključuje se u saopštenju Ministarstva finansija i privrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: