Štetni uticaj ukidanja carina

Ministarstvo trgovine sledeće nedelje završiće analizu mogućih štetnih uticaja ukidanja carina za proizovde iz Evropske unije, na domaće tržište, saznaje b92.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 23.11.2012.

16:25

Default images

Na osnovu toga, biće doneta odluka o mogućoj reviziji sporazuma i o pregovorima sa Briselom o zadržavanju carina na određene proizvode.

Postepeno smanjenje carina na proizvode uvezene iz EU i njihovo potpuno ukidanje 2014. godine ozbiljno će ugroziti domaće proizvođače, pre svega hrane.

Stručnjaci upozoravaju da će uvozna hrana biti jeftinija od domaće i da srpski poljoprivrednici neće moći da izdrže takvu konkurenciju. U zapadnim zemljama proizvode se veće količine hrane, a njihovi farmeri dobijaju daleko veću pomoć od svojih država.

Uskoro bi srpski proizvođaći mogli da izgube bitku za sopstveno tržište. Primena sporazuma o ukidanju carina na robu iz Evropske unije 2014. učiniće strane proizvode jeftinijim od domaćih.

To će posebno teško pasti domaćim proizvođačima hrane. Nenad Vranešević, direkotra mlekare Moravica iz Arilja, kaže da bi to ozbiljno moglo da ugrozi njegov rad, ali i stočare od kojih kupuje mleko.

Postepeno smanjenje i konačno ukidanja carina stvoriće poteškoće proizvođačima u svim sektorima privrede, a posebno će se odraziti na poljoprovednike, upozorava profesor poljoprivrednog fakulteta Ševarlić.

"Naš seljak proizovodi 11 puta manje hrane nego nemački famrer. Mi smo jedina zemlja koja je uvela liberalizaciju carine a da nismo dobili nijedan evrocent za poboljšanje konkurentnosti srpske proljoprivrede. Veliki broj proizvođača će propasti, to je praksa iz drugih zemalja. Pod naletom jeftinih proizvoda stradaće mali, ali i veći proizovođači, a rešenje je u većim subvencijama, ili drugačijem organizovanju proizovđača", kaže Ševarlić.

Pedeset miliona evra, koliko ćemo od Brisela dobiti za poljopriovredu sa datumom za početak pregovora, nije dovoljno da bi rešilo te probleme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

19 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: