Štednju nosimo u torbama

Bezgotovinski prenos novca iz banke u banku može da košta i više od 200 evra, zbog toga mnogi rizikuju i podižu gotovinu, pišu Novosti.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.11.2012.

21:20

Default images

Građani onda u torbi odnose gotovinu u drugu banku, jer nema provizije

Najsigurnije prebacivanje novca iz jedne u drugu banku za građane je svakako bezgotovinski prenos, kada službenik pritiskom na taster kompjutera, bez isplate ijednog dinara, obavi ceo posao.

Problem je, međutim, što ta usluga prilično košta, pa se štediše ipak odlučuju da podignu gotovinu, koju potom u torbi odnose do druge banke.

Isplatu deviza sa štednog računa banka obavlja bez provizije, i to je razlog zašto štediše koje menjaju banku stavljaju „glavu u torbu“ noseći keš ulicom.

"Imam na štednji novac od prodaje stana" , priča za „Novosti“ Beograđanka S. L.

"Pošto moja banka plaća male kamate, odlučila sam u „nedelji štednje“ da ceo iznos prebacim u drugu banku. Tada su me obavestili da ću bezgotovinski prenos morati da platim 20.000 dinara! U slučaju da podignem gotovinu, proviziju ne plaćam. I tako sam, na kraju, podigla sve u kešu i sama odnela u drugu banku, iako mi nije bilo svejedno."

Naša sagovornica ističe da je mesto gde vam banka isplaćuje gotovinu posebna priča u vezi sa bezbednošću.

"Pošto je reč o velikoj sumi, isplatu sam najavila dan ranije, a službenik banke mi je rekao da novac podignem na šalteru", navodi ona.

"Tek na moje insistiranje, pristali su da mi novac isplate u kancelariji šefa filijale. Ni situacija u drugoj banci u kojoj sam položila novac na štednju nije bila mnogo bolja. Iako su me uputili na poseban, izdvojen šalter, on je bio sav u staklu, tako da je svako mogao da vidi koliko novca imam kod sebe."

U bankama ističu da ovakvi problemi mogu da se dese u filijalama gde nema izdvojenih boksova i kancelarija.

"Pravilo je da štediše i kada polažu, i kada podižu novac sa štednje, to čine kod kreditnih i štednih savetnika" , objašnjavaju bankari.

"U poslovnicama gde takvih savetnika nema, isplata se svakako obavlja „skriveno“ od očiju drugih klijenata, najčešće u kancelarijama."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

13 h

Podeli: