Benetonove lutke špijuniraju kupce?

Kompanija Beneton je u svojim radnjama širom sveta počela da instalira kamere u oko lutkama u izlogu da bi ispitali navike potrošača, ali i da bi sprečili krađe

Srbija

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 22.11.2012.

11:52

Default images

Kamere u lutkama postoje i u Srbiji, ali su kod nas postavljene samo zbog krađa, prenose mediji.

U "Benetonu Srbija" godišnje se ukrade od 10 do 15 odsto garderobe, što je šteta koja se meri milionima evra.

Petar Cvijić, direktor razvoja u toj kompaniji, kaže da u Srbiji nije potrebno da se prate navike potrošača, jer se kroz centralni servis vidi šta građani kupuju.

"Stavili smo nadzor zbog ogromnih krađa. Iako je garderoba zaštićena takerom koji je zakačen na svaki komad garderobe da ne bi mogli da iznose iz radnje robu koju nisu platili, kupci uđu u kabinu i prosto ga iseku", kaže Cvijić.

Najmanje se, kaže, krade u Beogradu, a najviše u Čačku i Užicu.

"Povećali smo nadzor, jer krađe prave problem i zaposlenima, koji treba da nadoknade taj gubitak iz svog džepa", navodi Cvijić.

U Benetonovim radnjama u svetu kamere kod prolaznika identifikuju godine, pol i rasu. Kamera "ajsi" (EyeSee) je poslednja reč tehnologije koja će trgovcima pomoći da poboljšaju prodaju, izađu u susret željama kupaca, ali spreče i moguće krađe.

Lutke u izlogu će imati uobičajan izgled, osim što će neke od njih imati u oku kameru koja će, zahvaljući softveru kompanije Almaks (Almax), kod prolaznika uspeti da identifikuje koliko ima godina, kog je pola i rase, prenosi agencija "Blumberg".

Poznato je da je jedan od klijenata kompanije Almaks, posle postavljanja takvih lutki, uveo kolekcije za decu pošto je kamera registrovala sve veći broj dece u radnji, dok je drugi trgovinski lanac počeo da upošljava radnike koji govore kineski jezik zbog dolaska velikog broja kupaca iz Azije.

Izvršni direktor konsultantske kompanije "Luks korp", Uče Okonkvo rekao je da je kamera "ajsi" veliki korak napred jer omogućava trgovcima da što bolje odgovore na potrebe kupaca.

"Svaki softver koji može da odredi profil kupca, a njegov identitet sačuva anonimnim, je fantastičan", smatra Okonkvo. Međutim, već su se javile kritike da ovakva "špijunska" tehnika može lako da pređe granicu privatnosti.

Pravnici se pitaju da li su kupci u ovom slučaju uopšte adekvatno obavešteni da su snimani i da im kamera "uzima" podatke, a narušeno je i njihovo pravo na izbor da li žele uopšte tako nešto, prenosi list "Fajnenšel post".

Ono što će dodatno naljutiti kritičare ove tehnologije, jeste najava kompanija Almaks da radi na usavršavanju kamere "ajsi" koja će moći i da snima razgovore kupaca dok oni razgledaju izloženu garderobu na lutkama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: