Beograd: Skup svetskih investitora

Srbija će u četvrtak i petak biti domaćin investicionog skupa "Balkan Venture Forum" koji će okupiti više od 40 investitora.

Srbija

Izvor: Tanjug

Sreda, 21.11.2012.

16:24

Default images

Kako je rekao organizator tog foruma i direktor organizacije Balkan Unlimited Serbia Miloš Došen portfolio tih investitora iznosi više od tri milijarde evra.

U saopštenju organizatora je navedeno da će se u Beogradu tokom dva dana okupiti predstavnici svetskih i regionalnih investicionih fondova koji pokazuju veliko interesovanje za ulaganje u balkanske zemlje, u sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP).
Perspektivni projekti i preduzetnici su ključni za dolazak i ostanak investitora, rekao je Došen i istakao da se nada da će forum biti dobra prilika za uspostavljanje kontakata i saradnju izmedju firmi i investitora.
Među investicionim fondovima koji će posetiti Beograd krajem novembra kako bi se neposredno upoznali sa prilikama za direktne investicije na Balkanu su i Intel Capital (Sjedinjene Američke Države/Nemačka), Crimson Capital (SAD), Libertas Capital (Velika Britanija), Primus Venture Capital (Madjarska), VP Eastern Europe Rebate (Nemačka), Technology Venture Capital Facility pri Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), kao i više od 25 drugih fondova iz regiona i sveta.
Direktor investicione kuće Crimson Capital Majkl Gold iz SAD, koja je već neko vreme aktivna u Istočnoj Evropi, rekao je da je u regionu nadgledao poslednjih sedam godina više od sedam milijardi američkih dolara u investicijama i više inkubatora i razvojih centara za MSP, uključujući i Makedonski centar za poslovne resurse (Macedonia Busineš Resource Center - MBRC). Gold je najavio slične planove i projekte u toku za severno Kosovo, Srbiju i ceo Balkan.
"Radujemo se što ćemo, uz finansiranje Norveškog ministarstva za inostrane poslove i Crimson Capitala, ove godine otvoriti Crimson Finance Fund (CFF) kancelariju na severnom Kosovu. Postoji veoma malo pristupa finansijama za preduzeća na severu Kosova i nadamo se da će naša nova CFF kancelarija tamo moći da opsluži deo lokalnih potreba, kao i da ohrabri druge finansijske institucije da se više uključe", dodao je Gold.
Do danas, Crimsonova dva postojeća fonda obezbedila su u regionu 32 miliona američkih dolara finansiranja, što je generisalo preko 200 miliona dolara u prodaji i izvozu, kao i preko 5.000a novih radnih mesta.
Gold je naveo i slične planove za Srbiju i druge zemlje u regionu, dodajući da i neke njegove kolege, koje će biti prisutne na Balkan Venture forumu, takodje najavljuju slične projekte.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: