Brana inflaciji - niska kupovna moć

Jedina barijera rastu inflacije je niska kupovna moć građana, ali je paradoksalno da cene rastu u Srbiji čak i kada standard opada.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2012.

18:50

Default images

Profesor Beogradske bankarske akadimije Ismail Musabegović rekao je da je inflacija kao temepratura kod čoveka i ako se povećava znak je da nešto nije u redu.

Inflacija se generiše na dva načina - rastom cena koje kontroliše država i onih koje se formiraju na tržištu, a procena od 12,9 odsto je loša za privredu, dodao je on.
Svaka inflacija veća od četiri odsto nije prhvatljiva jer umanjuje vrednost onoga što se proizvodi, rekao je Musabegović.
Prema njegovim rečima, ako je inflacija visoka biće skuplje sve ostalo zaduzvanje, cene će rasti u maloprodaji, a jedina barijera je niska kupovna moć gradjana koji ne mogu sebi da priušte nešto što je poskupleo do 30 odsto.
Država ima strukturni problem, to je vezano i za untrašnje tržište, devizni kurs, spoljnotrgovinski deficit, mnogo stvari koje se reflektuju kao temperatura kod čoveka, ukazao je Musabegovoć.
"Nešto je upaljeno. U nekoj dubljoj analizi tačno može da se kaže šta ne funkcioniše, a to je u osnovi pad proizvodnje i prodaje zbog visokih cena. Kada nema prodaje nema proizvodnje onda pada zaposlenost nakon čega dolaze socijalni problemi", mišljenja je on.
Istakavši da se Srbija dugo godina suočava sa visokom stopom inflacije, profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je kao pomalo paradoksalno iz ugla ekonomske struke da cene rastu u našoj zemlji, čak i u uslovima pada kupovne moći gradjana.
"To samo znači da u Srbiji imamo neregularno tržište u kome postoji nekoliko proizvodjača i trgovaca koji praktično diktiraju uslove, nezavisno od toga kakava je kupovna moć, iz godine u godinu 'zidaju' cene svojih proizvoda", kazao je Savić za Tanjug. On je dodao da to za posledicu ima smanjivanje obima trgovine na malo , ali za mali broj trgovaca koji diktiraju uslove to ne znači ništa jer mogu i dalje dobro da žive.

U trgovinskom lancu Gomeks iz Zrenjanina istakli su da se očekuje povećanje cena ulaznih jedinica u proizvodnji, a samim tim i gotovih proizvoda, ako se ostvare procene o kretanju inflacije.
Kako su istakli, do kraja meseca nemaju značajnijih najava promena cenovnika, ali se može ocekivati povecanje cena vecine proizvoda ako ostvari procena o kretanju inflacije.
Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković izjavila je da će inflacija u Srbiji početi da pada od drugog tromesečja naredne godine i krajem 2013. trebalo bi da se vrati u ciljane okvire od četiri-plus minus 1,5 odsto.
Ona je, na predstavjanju novembarskog Izveštaja o inflaciji, podsetila da je medjugodišnja inflacija u oktobru iznosila 12,9 odsto, što je velikim delom rezultat rasta cena poljoprivrednih proizvoda.
Tabaković je rekla da će NBS uputiti savet vladi kako da politikom zaštite konkurencije robrnih rezervi i agrarnom politikom pomogne centralnoj banci da lakše obavlja svoj posao ciljanja inflacije.
Ona je istakla da je NBS samo "jedna ruka", a druga ruka je vlada koja treba da merama fisklane konsolidacije doprinese da inflacija počne da pada od drugog tromesečja 2013. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

12 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: