MMF: Minus vam je veći od planova

Minus države u narednoj godini biće, ipak, viši od ranije planiranih 3,6 odsto bruto društvenog proizvoda.

Srbija

Izvor: Novosti

Utorak, 20.11.2012.

10:20

Default images

U razgovorima predstavnika srpskih vlasti i Misije MMF došlo se do nove računice koja pokazuje da nije realno da Srbija u 2013. godini i bukvalno sreže na pola minus budžetske kase.

Srbija će ovu godinu završiti sa budžetskim deficitom od 6,8 odsto BDP, dok je nacrt budžeta za narednu godinu predviđao da se manjak u državnoj kasi svede na 3,6 odsto BDP.

"Zaključeno je da su potcenjeni troškovi koje će u narednoj godini imati država po osnovu izmirenja zaostalih dugovanja putarima, RZZO i raznim dobavljačima", tvrdi izvor blizak pregovorima Misije MMF i srpskih vlasti.

Zasad se ne razgovara o vrsti aranžmana o kojem će se Srbija, verovatno u februaru, započeti dogovaranje, ali je izvesno da on neće biti praćen bilo kakvim kreditiranjem od strane MMF.

Misija Fonda, kako nam je rečeno, preporučuje Vladi Srbije da se što pre krene u ozbiljne, strukturne reforme, a koje će dovesti do toga da Srbija nema potrebu za ozbiljnim, novim zaduživanjem u godinama koje dolaze.

"Nije bilo reči o pomeranju granica za penzionisanje, niti o bilo kakvim otpuštanjima. Ovoga puta Misija se bavila celinom budžeta za narednu godinu, odnosno procenom u kojoj meri je moguće da se postojeći plan prihoda i rashoda države u narednoj godini i ostvari" , tvrdi izvor blizak pregovorima.

Budžet planira dalji rast zaduživanja. Na kamate ćemo sledeće godine dati skoro 259 milijardi dinara, 24,5 više nego ove. I tokom prve polovine godine javni dug će rasti sve do 65 odsto domaćeg proizvoda. Ispod sadašnjeg nivoa mogao bi da dođe tek 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: