Metropole mole kolonije da ih spasu

Hoće li u Evropi biti više Latinske Amerike?

Srbija

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2012.

10:46

Default images

Kralj Španije Huan Karlos Prvi, premijer Španije Mariano Rahoj, Predsednik Portugalije Anibal Silva i predsednik Evropske komisije Manuel Barozu pozvali su bivše kolonije da spasu njihove bivše metropole.

Tako nešto još se nije čulo ni na jednom ibero-američkom samitu, kao na tom, 22. po redu, održanom u španskom Kadisu.

Tonalitet samitu šefova država i ministara inostranih poslova Južne i Centralne Amerike, Španije, Portugalije i Andore odredio je španski monarh.

Huan Karlos Prvi je rekao da je vreme da se proširi trgovinsko-ekonomska saradnja. Ona može da da znatan podstrek ekonomskom rastu u Evropi.
Premijer Mariano Rahoj je bio, kako prenosi Glas Rusije, još otvoreniji. Više Latinske Amerike u Evropi i u Španiji, - izjavio je on. To je najefikasniji recept lečenja svih današnjih finansijskih i ekonomskih bolesti Starog Sveta.

Predsednik Portugalije Anibal Silva je propagirao ibero-američku saradnju kao investicije u budućnost.

U to da su ekonomije Evrope bolesne predstavnici Novog Sveta uverili su se i tokom svoje posete. Od Pariza do Rima i od Atine do Madrida i Lisabona održani su ovih dana protesti više hiljada ljudi protiv mera stroge budžetske štednje i smanjenja plata u zemljama EU.

Madrid i Lisabon mogu da se nadaju pomoći svojih rođaka preko okeana. Evropska kriza nije obuhvatila Latinsku Ameriku, - kaže ruski ekspert, glavni urednik časopisa Latinska Amerika Anatolij Travkin.

Danas bivše metropolije, Španija i Portugalija, imaju veoma ozbiljnu finansijsku i ekonomsku krizu. Bezuslovno, one računaju da u Latinskoj Americi postoje organizacije, firme ili vlade, koje su u stanju da investiraju u ekonomiju Španije i Portugalije. Za to postoje uslovi, jer se Latinska Amerika razvija dobro i stabilno. Bez obzira na genetsko srodstvo i davne veze, Latinska Amerika možda nije spremna da zagrlji svoje starije iberijske rođake, - kaže rukovodilac Centra novčano-kreditnih i valutno-finansijskih problema Instituta Evrope RAN Anatolij Bažan.

U Španiji je danas veoma ozbiljna bankarska kriza. Sanacija banaka, njihova podrška traže velike iznose. Situacija je u Evropi dosta ozbiljna. Biće teško privući privatne kapitale u velikom obimu.

U Južnoj i Centralnoj Americi, naročito u Brazilu, Kolumbiji, Čileu na delu je stabilno povećavanje bruto-domaćeg proizvoda. Prema prognozama, 2013. godine ekonomski rast na latinoameričkom kontinentu će iznositi u proseku 4 odsto.

Sledeći samit održaće se 2013. godine u Panami. Verovatno će tada biti jasno: hoće li u Evropi biti više Latinske Amerike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: