Ko su strateški partneri Srbije?

Srbija ima potpisana tri ugovora o strateškom partnerstvu - prvi sa Kinom iz 2009. godine, zatim sa Italijom i Francuskom.

Srbija

Izvor: RTS

Nedelja, 18.11.2012.

13:16

Default images

A uveliko se radi na pripremi strateškog sporazuma sa Ruskom Federacijom, prenosi RTS.

Kada prijateljstvo dve zemlje sa reči pređe na papir dobija se sporazum o strateškom partnerstvu. Sporazumi tog tipa samo su opšti okvir za saradnju u okviru kojeg bi trebalo realizovati konkretne projekte.

Savetnik predsednika republike za spoljnu politiku Marko Đurić kaže da izvanredni odnosi koje Srbija ima na osnovu sporazuma o strateškom partnerstvu sa Kinom znače da će Srbija imati privilegije i povlastice u ekonomskoj sferi, ali i politički dobijamo značajnu podršku za vitalne nacionalne interese.

"Saradnja s Italijom doprinosi saradnji u ekonomskoj sferi i to može već da se vidi u onim krajevima Srbije gde niču italijanska preduzeća. Saradnja sa Francuskom je polje koje veoma široko i koje Vlada u narednom periodu treba da iskoristi", ističe Đurić.

Direktor Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Božidar Laganin navodi da se od potpisivanja sporazuma veoma povećalo interesovanje, ne samo kod kompanija koje same mogu da iznesu projekte nego i onih koje traže nove prostore, pre svega mala i srednja preduzeća. Prema njegovim rečima vrlo je ilustrativan primer "Geoxa" koji podrazumeva zapošljavanje 1250 ljudi u Vranju. U Srbiji trenutno posluje više od 600 italijanskih kompanija. Kinezi su najbrojniji strani preduzetnici, a dva najveća kineska projekta trenutno su most Zemun-Borča i revilatilizacija termoelektrane Kostolac B.

Profesor političke ekonomije na FPN Dragana Mitrović navodi da je most Zemun-Borča jedne godine bio veoma problematičan zbog kritika kineskog partnera.

Sa Rusijom bi, prema njenim rečima, energetska saradnja trebala da bude prioritet, pošto će se tako povećati naša energetska bezbednost. "Ono što je nama najveći izazov jeste segment hrane. Pored toga industrija nameštaja. Sigurno veliki broj stranih kompanija koje danas posluju kod nas gleda na tržište s obzirom na ugovor o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom federacijom", kaže Mitrovićeva.

Pojam strateškog partnerstva je u politiku ušao iz ekonomije. U sporazumu sa Kinom između ostalog stoji da se Srbija protivi svakom obliku nezavisnosti Tajvana, a Kina potvrđuje poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije.

Profesor na FPN-u Predrag Simić objašnjava da to znači da će se Kina u Savetu bezbednosti UN uzdržati, ako ne i glasati protiv ukoliko se postavi pitanje priznavanja Kosova i prijema u UN.

"To se očekuje da će i predstojeći sporazum sa Rusijom značiti. To su u celini sporazumi zemalja koje se razumeju uključujući probleme koje dele. Kosovo se na kineskom kaže Tajvan, a na ruskom možda Čečenija", ističe Simić. Strateška partnerstva u svetu u kojem je prijateljstvo među državama sve krhkije, sve su češća.

Njima male nacije podižu svoj ugled u svetu, a velike osiguravaju i šire svoj uticaj-poziciju. Kina ih recimo ima i sa SAD, Rusijom, dok, na primer, Amerika i Velika Britanija imaju, takozvane, specijalne odnose.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: